Låt fler män testa sig

PSA-prov. Ett enkelt sätt att upptäcka prostatacancer.

PSA-prov. Ett enkelt sätt att upptäcka prostatacancer.

Foto: Fotograf Dan Hansson / SvD / TT

Debatt2016-12-12 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I november varje år uppmärksammas prostatacancer extra mycket i hela landet. Insamling till forskning och information dyker upp i media och till exempel i butiker, bland annat genom Mustaschkampen. Varje år insjuknar cirka 10 000 män i olika åldrar i prostatacancer. Lika många lever med sjukdomen under lång tid. I Kalmar län insjuknar ungefär 300 män varje år.

Det är den cancerform som dödar flest, och som skiljer mest i dödlighet mellan olika socio-ekonomiska grupper. Man kan också se en överdödlighet i prostatacancer som hänger ihop med bristande provtagning. Prostatacancer upptäcks oftast vid symptom i till exempel urinblåsan, men en hel del upptäcks även vid hälsoundersökningar. För cirka tio år sedan upptäcktes 29 procent vid hälsoundersökningar, nu är upptäckten uppe i hela 51 procent.

Tyvärr ligger både Västerviks och Kalmar sjukhus under rikssnittet när det gäller upptäckt vid hälsoundersökningar. Endast Oskarshamn ligger över rikssnittet. Med andra ord måste mer göras för att upptäcka fler tidigare.

Att tidigt hitta cancer är en vinst för patienten som generellt får en bättre prognos, men även för landstinget som kan behandla cancern mer kostnadseffektivt och snabbare. Inom vissa cancersjukdomar finns idag screeningprogram, till exempel för bröstcancer och för livmoderhalscancer, men inte för prostatacancer. Idag väljer Socialstyrelsen att inte gå ut med en allmän uppmaning till screeningprogram för prostatacancer för att proverna inte är entydiga och att många prostatacancrar inte ska behandlas eftersom de långsamväxande.

Men det finns andra vägar att gå. I Värmland har man – som första landsting i landet – påbörjat ett arbete med att göra ett allmänt utskick till tre utvalda årskullar för att öka kunskapen om PSA-provet. Alla som läst broschyren och uppger att de förstått informationen kan sedan få göra ett test. Om något skulle se misstänkt ut får de komma till läkare, detsamma gäller de som uppvisar symptom eller som har sjukdomen i nära släkt.

En av fördelarna med detta är att fler får information och möjlighet att testa sig. I och med detta kan man nå en konkret målgrupp med äldre män. Man kan i Värmland se att antalet PSA-prov ökat med 70 procent efter att projektet, som idag permanentats, startade.

Därför har jag nu skickat in en motion om att landstinget i Kalmar län också starta upp en liknande verksamhet med målet att män i utvalda åldersgrupper informeras och ges möjlighet att utföra PSA-testet. Nu är det dags att även männen får större möjligheter till tidig upptäckt, behandling och därmed ökade möjligheter till överlevnad.

Läs mer om