Låt husägarna bestämma

Reinhold Lennebo. Fastighetsägarnas VD skriver om Hyresgästutredningen.

Reinhold Lennebo. Fastighetsägarnas VD skriver om Hyresgästutredningen.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Debatt2017-09-09 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I september går remisstiden ut för den så kallade Hyresgästutredningen, som bland annat föreslår ökade möjligheter för hyresgäster att hindra ombyggnad och renovering. Den innehåller lagförslag som riskerar att skapa sämre villkor för både hyresgäster och hyresvärdar, stick i stäv med utredningens syfte.

Det har under decennier rått politisk enighet om att den svenska bostadsmarknaden ska präglas av bostäder med en god standard för alla. Boendekvaliteten ska tillhöra världens främsta. Det är en viktig ambition som de företag som bygger och förvaltar hyresbostäder ställt sig bakom. Byggande och förvaltning har anpassats för att erbjuda bostäder som svarar mot varje tids krav och förväntningar.

Hyresgästers skydd i samband med ombyggnadsåtgärder är vid en internationell jämförelse mycket starkt, vilket i grunden är bra. Men utgångspunkten för skyddslagstiftningen har hittills varit att balansera hyresgästers intressen med hyresvärdarnas, det vill säga goda förutsättningar att bedriva en långsiktigt rationell och ekonomiskt hållbar fastighetsförvaltning.

I utredningens förslag upphävs denna balans, så att befintliga hyresgäster får avsevärt större inflytande över fastigheternas utveckling. Konsekvenserna riskerar att bli allvarliga för både de företag som berörs och för samhället. Fastighetsvärden sjunker och avkastningen blir osäker för ansvarstagande bostadsföretag. Byggandet av hyreslägenheter riskerar att minska. Vidare kommer utvecklingen av hyreslägenheternas standard generellt att sjunka när fler hyresgäster väljer bort angelägen ombyggnad. Sämre möjligheter att utveckla fastigheterna gör att renoveringar senareläggs eller uteblir, i första hand i ekonomisk svaga bostadsområden. Allt enligt utredarens egen konsekvensanalys.

Med uteblivna renoveringar och en successivt sjunkande boendestandard i hyreslägenheter ökar segregationen på bostadsmarknaden. När företag ser att deras möjligheter att utveckla bostäderna med den standard som nuvarande och framtida hyresgäster efterfrågar minskar intresset att investera. Att sälja blir ett lockande alternativ, och först i kön står hyresgästerna som vill ombilda till bostadsrätt. På sikt blir hyresrätterna färre och de som återstår förknippas med en lägre boendestandard.

Kombinationen av ett starkt besittningsskydd med bytesrätt, reglerad hyressättning samt befintliga krav på godkännande av renoveringar ger redan i dag hyresgästerna en trygghet mot oskäliga hyreshöjningar. Och utan regelskärpningar har hyresvärdar börjat involvera boende i renoveringsprojekt på ett sätt som var ovanligare förr.

Utredarens ambition om att ytterligare stärka världens starkaste konsumentskydd för hyresgäster må vara vällovlig. Konsekvenserna för hyresgäster, bostadsföretag och samhället är emellertid sådana att regeringen inte bör gå vidare med utredarens förslag. Den investeringsvilja vi ser på hyresbostadsmarknaden bör uppmuntras, inte skjutas i sank.

Läs mer om