Lönlöst för mÄnga att jobba för sin pension

Det mÄste löna sig att ha arbetat ihop sin pension.

För mÄnga som jobbar hÄrt ett helt arbetsliv blir pensionen en besvikelse. Nu krÀver skribenterna att politikerna mÄste renovera pensionssystemet.

För mÄnga som jobbar hÄrt ett helt arbetsliv blir pensionen en besvikelse. Nu krÀver skribenterna att politikerna mÄste renovera pensionssystemet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2023-11-10 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

För tre av fyra svenskar, i dag och imorgon, lönar det sig dÄligt att arbeta ihop sin pension. Medan det för en av fyra svenskar troligen kommer att löna sig. För merparten av oss kommer det alltsÄ inte att löna sig att ha arbetat för vÄr pension.

ÄndĂ„ var tanken med det nya pensionssystemet att pensionen i högre grad ska bygga pĂ„ utfört förvĂ€rvsarbete. Detta levs alltsĂ„ inte upp till idag. Pensionssystemet liknar nu alltmer ett folkpensionssystem dĂ€r alla fĂ„r ungefĂ€r samma allmĂ€nna pension.

Vi Àr mÄnga som har betalat eller betalar in till pensionen med arbetstid och slit och sedan upplever att den pension man fÄr Àr en stor besvikelse. NÀr det saknas koppling mellan arbetsinsatser och pensionsnivÄ minskar tilliten till systemet och mÀnniskor ifrÄgasÀtter nyttan med att arbeta för pensionen.

Politiska beslut de senaste Ären har bidragit till denna utveckling. Grundskyddet har höjts och inkomstpensionstillÀgget har införts. Men samtidigt har förstÀrkningar av den inkomstrelaterade allmÀnna pensionen och ÄtgÀrder för ett verkligt lÀngre arbetsliv negligerats.

Vi frÄn SPF Seniorerna menar att politiken mÄste renovera systemet snarare Àn rasera det. BrandkÄrsutryckningar som skattesÀnkningar, olika tillÀgg och utdelning av överskott rÀcker inte. Vill man verkligen ha ett inkomstbaserat pensionssystem sÄ finns inga genvÀgar, dÄ mÄste avsÀttningarna till inkomstpensionen höjas och komma bÄde dagens och framtidens seniorer till del.

Sven-Erik Karlsson, distriktsordförande
Eva-Lena Fungmark, 1:e vice distriktsordförande
Lars Hamrin, 2:e vice distriktsordförande
SPF Seniorerna Kalmar lÀn