Lönsamheten är långtifrån god

Janne Näsström för småföretagarnas talan.

Janne Näsström för småföretagarnas talan.

Foto: Anders Jacobsson

Debatt2014-10-17 14:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har egentligen bestämt mig för att sluta ventilera mina åsikter i Västerviks-Tidningen. Anledningen är att jag fick veta att mitt tyckande ogillas. Jag hoppas att mina uppgiftslämnare har en smula fel, för så lågt i tak kan det väl inte vara i Västervik?

Att jag ändå sticker ut hakan beror på en artikel på VT:s webbplats under rubriken "God lönsamhet för småföretagare" med hänvisning till LRF:s senaste lönsamhetsbarometer.

Jag har gått igenom undersökningen på uppdrag av en småföretagartidning. Och stämt av mina slutsatser med LRF Konsult, som står bakom rapporten.

Undersökningen grundar sig på 40 000 riktiga bokslut. Flertalet är enskilda firmor. Enskild verksamhet fungerar så att företagarens lön är skillnaden mellan intäkter och utgifter. I ett aktiebolag räknas ägarens lön som en kostnad, i en enskild firma är lönen detsamma som överskottet.

I Småland visar undersökningen på att överskottet ligger på drygt 15 procent. Det är katastrofalt dåligt. Låt säga att företaget omsätter 100 000 kronor. Det betyder att överskottet är 15 000 kronor, vilket är företagarens årslön. Från detta avgår skatt och egenavgift.

Om man vänder på steken. Låt säga att företagaren har en bruttolön på 20 000 kronor i månaden. Med 15 procents marginal måste företaget omsätta två miljoner kronor om året. Så mycket eller mer omsätter bara tio till 15 procent av landets företag, alla verksamhetsformer.

Lönsamheten i landets småföretag är långtifrån god.

Läs mer om