Bristen på sjuksköterskor har länge varit ett bekymmer för Landstinget i Kalmar län. Nu har problemen accelererat och vårdplatser stängs på Västerviks sjukhus på obestämd framtid. Vårdförbundet varnar för att problemen sprids inför sommaren då ordinarie personal behöver välförtjänt semester. Vilken beredskap har landstinget och den rödgröna majoriteten för att möta detta?
Det måste bli mer attraktivt att arbeta inom hälso- och sjukvården och i vårt landsting och då krävs flera åtgärder både på kort och på lång sikt. På längre sikt måste fler utbilda sig inom olika vårdyrken. Då krävs förbättringar av anställningsvillkor och vårdarbetets innehåll. Ska landstinget bli en mer attraktiv arbetsgivare måste nya tjänster som utannonseras vara heltider och i större utsträckning än nu vara fasta tillsvidareanställningar. Grundbemanningen behöver också ses över för att skapa rimligare arbetsbelastning. Löneinstrumentet måste kunna användas friare än nu. Inom områden med personalbrist ska verksamheterna kunna göra särskilda lönesatsningar för att underlätta rekrytering. Alternativet med inhyrd personal är nämligen både dyrare och sämre. Landstinget måste också generellt se över sjuksköterskornas löner. Varför tjänar t ex sjuksköterskor i kommunerna mer än en sjuksköterska i landstinget?
Våra medarbetare uppfattar också bristen på karriärvägar som ett problem. Landstinget behöver därför skapa fler möjligheter till kliniska karriärvägar. Man måste alltid kunna se framtida vägar till såväl personlig utveckling som bättre löneutveckling. Möjlighet till kompetensutveckling som finansieras av arbetsgivaren är också viktig.
Något man i sammanhanget ofta glömmer är vårdarbetets innehåll. Vi måste använda varje yrkesgrupps kompetens på rätt sätt. Allt annat är slöseri med resurser! Låt vårdadministratörer ta över mer av dokumentationsarbetet. Det frigör vårdtid för läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Vi behöver också se över den totala mängden administration och dokumentation. Behöver allt göras? Se även över själva vårdarbetet. Hamnar alltid dessa arbetsuppgifter på rätt kompetensnivå?
Landstinget måste dra nytta av erfarenheterna från medarbetare som väljer att sluta sin anställning. Att genomföra avslutningssamtal med dem som lämnar sin tjänst är en viktig del i förbättringsarbetet som arbetsgivare, liksom att kartlägga vart nyutexaminerade sjuksköterskor som utbildas i länet tar vägen. Varför väljer många att flytta istället för att arbeta i vårt län? Här har vi en viktig kunskapskälla för att kunna förbättra oss som arbetsgivare.
Det här är bara ett axplock av åtgärder. Det finns fler som på kort och lång sikt kan förbättra bemanningssituationen i hälso- och sjukvården. I slutänden handlar allt om att garantera patienterna en god tillgänglighet och hög kvalitet i vården. Det viktigaste verktyget är anställda som trivs och som känner att de kan använda sin kompetens. Det är hög tid att även den styrande majoriteten visar att de har den insikten. Här måste alla vara öppna och våga tänka nytt. Det viktigaste är att lära av våra medarbetares egna erfarenheter.