Migrationen väcker frågor

Migranter. Asylsökande som kom till Malmö under hösten.

Migranter. Asylsökande som kom till Malmö under hösten.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Debatt2016-02-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk migrations-och integrationspolitik har saknat konsekvensanalys. Politiker från båda blocken har uppmanat asylsökande att välja Sverige. Signalpolitiken har snabbt spridits genom sociala medier. Sverige skulle bli en humanitär stormakt.

Under de senaste två åren har 246000 asylsökande kommit till Sverige varav 162877 förra året. Den stora merparten har ännu inte fått besked om de får stanna. Identiteten är oklar för många. Motsvarande siffror 2015 var för Norge drygt 31000, för Finland drygt 32000 av vilka 20000 beräknas få avslag och utvisas och för Danmark drygt 18000. Stora skillnader mot Sverlges andel även om hänsyn tas till folkmängden. Dessa länder har inte som Sverige använt positiv signalpolitik.

EU-länderna har tidigare beslutat om omfördelning av 160000 asylsökande från Italien och Grekland för asylprövning i andra EU-länder men hittills har endast 1375 omflyttats. Inget tyder på att beslutet kommer att verkställas. Motståndet ökar från både regeringar och folkopinion.

Uteblivna konsekvensanalyser om vilka möjligheter som finns att ta emot fler asylsökande utan att hela samhällssystemet brakar samman måste verkställas. Vi behöver en restriktiv asylpolitik för att undvika stora motsättningar och samhällsproblem. Risken är annars stor att vi får alltför många nya utanförskapsområden och svårigheter att kunna integrera nya godkända invandrare. Inrikesminister Ygeman har nämnt att han räknar med att mellan 60000 till 80000 av nuvarande asylsökande kommer aii få avslag på sin ansökan. Han räknar med den normala siffran 40 procent.

Följande samhällsfunktioner bör i första hand konsekvensanalyseras.

Bostadsmarknaden är redan nu hårt utnyttjad. Svårt för både nyanlända och sverigefödda att hitta lämplig bostad som dessutom ofta inte finns på samma ställen som jobben. Lågutbildade nyanlända har svårt att få jobb och kan lätt hamna utanför samhällets ramverk. Om denna grupp ska kunna integreras i samhället krävs nytänkande där ideologiska skiljelinjer överbryggas. Förslagen är många men mindre kvalificerade jobb till att börja med kan bli en inkörsport till mer kvalificerade jobb.

Hur stor anhöriginvandring klarar Sverige av utan att välfärdssystemen försämras med risk för svåra motsättningar mellan svenskfödda och nyanlända? Försörjningskrav? Ska bara kärnfamiljen accepteras? Vilka blir konsekvenserna för alla samhällsfunktioner om mottagningarna blir betydligt större än vi klarar av? Migrationsverket har nyligen beräknat att mellan 70000 till 140000 asylsökande kommer till Sverige detta år. Migrationsminister Morgan Johansson menar att vi klarar av högst 70000, men helst mindre.

Politiskt finns i ovannämnda frågor stor enighet mellan moderater och socialdemokrater. Inom regeringen är däremot motsättningarna så stora mellan S och Miljöpartiet att de kan orsaka en kommande regeringskris.

Läs mer om