Minska jordens befolkning

IPCC varnar för mänsklig klimatpåverkan.

IPCC varnar för mänsklig klimatpåverkan.

Foto: Jens Dresling

Debatt2014-11-24 17:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett nytt program, Runda Bordet, visades på TV2 23/11. Där diskuterade några ”experter” klimatfrågan och flera synpunkter kom fram. Dock nämnde man inte med ett ord de basala fakta som redovisats av FN:s vetenskapspanel i klimatfrågan, IPCC, så nyligen som första november i år. IPCC konstaterar bland annat att:

1. Klimatförändringen är verklig.

2. Klimatförändringen kan kopplas till ökningen av växthusgaser i atmosfären.

3. Klimatförändringen och därmed ökningen av växthusgaser i atmosfären är orsakad av mänskliga aktiviteter dvs. av människor.

Att man ”experter”, politiker och FN därefter inte drar slutsatsen att begränsning av befolkningstillväxten är den viktigaste åtgärden (dock naturligtvis inte den enda) för att begränsa klimatförändringen är för mig fullständigt obegripligt.

1950 bestod världens befolkning av 2,5 miljarder individer. Inom ett par år kommer befolkningen att vara tre gånger så stor, nämligen 7,5 miljarder. Jordens befolkning ökar nu med cirka 1,5 miljoner individer i veckan, vilket blir drygt 75 miljoner per år. Alla dessa våra medmänniskor strävar liksom vi efter att ha ett drägligt liv, äta sig mätta, värma sina hus, förflytta sig på ett eller annat sätt och så vidare, vilket ger upphov till koldioxid och andra växthusgaser.

Vad vore då lämpligare, än att med kraftfulla familjeplaneringsåtärder över hela världen, försöka minska befolkningstillväxten, helst så mycket att världens befolkningen faktiskt minskar, om vi nu menar allvar med att hejda klimatförändringen.

Byt ut kvantitet mot kvalitet, det vill säga låt det inte bara bli fler och fler människor på jorden där en stor del lever i armod utan låt de som redan lever här och föds leva ett drägligt liv.

Självklart låter sig detta inte göras på några få år men i världens klimatdiskussioner har man mycket långvariga tidsperspektiv och talar om vad som skall vara gjort till 2030, 2050 och till och med seklets slut – det gäller att starta nu om vi skall hinna.

Läs mer om