Minska viltolyckorna i Kalmar län

Viltolycka.
Kalmar län har flest viltolyckor per capita i Sverige.

Viltolycka. Kalmar län har flest viltolyckor per capita i Sverige.

Foto: Johnsen, Sture

Debatt2017-09-27 12:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hösten och årets älgjakt börjar snart och med den ökar rörligheten hos viltet i våra skogar. Under perioden oktober till december så inträffar mer än 40 procent av alla viltolyckor. Statistik från Älgskadefondsföreningen visar att en bil som färdas i 80 kilometer i timmen passerar klövvilt i närheten av vägen så ofta som var 30:e sekund.

Vecka 39 infaller Viltskadeveckan. Det är en insats för att öka uppmärksamheten om viltfaran på våra vägar. Viltskadeveckan sker på initiativ av Viltskaderådet, som vi på Länsförsäkringar Kalmar län är en del av.

Kalmar län är hårt drabbat av viltolyckor. I relation till antalet invånare är Kalmar län det län som har flest viltolyckor i hela landet och under 2016 rapporterades 4 439 viltolyckor. De är en ökning med nästan 25 procent från tidigare år och statistik från det första halvåret 2017 visar att antalet olyckor fortsätter att öka. I genomsnitt inträffar så många som 12 viltolyckor per dag i vårt län.

Vi upplever att denna alarmerande utveckling inte är hållbar och behöver adresseras från flera håll. Olyckor med vilt medför stora kostnader. Det innebär kostnader för samhället bland annat i form av polisinsatser, fordonsskador, personskador och jaktvärdesförluster. En rapport från SLU baserad på data från åren 2003 till 2012 visar att viltolyckorna i Sverige kostar samhället i genomsnitt 2,6 miljarder kronor per år. En kostnad som sannolikt har ökat betydligt de senaste åren.

Ersättningen för de olyckor som drabbar våra kunder bekostas av kollektivet. Viltolyckorna kostade våra kunder närmare 25 miljoner kronor 2016. Eftersom ungefär hälften av länets invånare är kunder hos oss är det viktig för oss att hjälpa alla invånare att minska risken för skador.

Orsakerna till den kraftiga ökningen av viltolyckor är främst en stor viltstam. Men det viktigaste är kanske inte vad som är orsaken till utvecklingen utan vad vi tillsammans kan göra för att förbättra situationen och skapa trygghet på våra vägar.

Det finns flera sätt att minska risken för viltolyckor. Hur och vart utfodring av vilt sker är en viktig faktor som påverkar frekvensen av olyckor och vart de sker. Här kan vi som bolag göra våra kunder uppmärksamma på problematiken och få till en förändring. Viltstängsel är ett handgripligt men kostsamt alternativ. Minskning av rådjursstammen är ett annat då rådjur med stor marginal är det vilt som oftast är inblandat i olyckor.

Vi ser det som en otroligt viktig del av vårt arbete att dela med oss av våra erfarenheter och hjälpa alla trafikanter att minska risken för att råka ut för en olycka. Våra skadeförebyggare delar gärna med sig av tips som kan minska risken för att krocka med vilt.

Vi gör vad vi kan inom vår expertis men det räcker inte. Tillsammans måste vi, bilister, markägare och jägare, hjälpas åt för att komma tillrätta med problematiken om vi ska ha en chans att känna oss trygga på våra vägar i framtiden.

Så när nästa gång du sätter dig bakom ratten, tänk till en extra gång och låt oss tillsammans vända trenden och minska viltolyckorna i vårt län.

Kör försiktigt.

Anna Blom, VD

Länsförsäkringar Kalmar län

Jan-Olof Thorstensson, Styrelsens ordförande

Länsförsäkringar Kalmar län

Läs mer om