Mjölken Buchts ansvar

Mats Hugosson (C) vill rädda mjölkbönderna men landsbygdsministern bär det största ansvaret.

Mats Hugosson (C) vill rädda mjölkbönderna men landsbygdsministern bär det största ansvaret.

Foto: Karin Hertz

Debatt2015-03-13 14:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen gästades länet av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Han gästade den del av landet där var femte jobb direkt eller indirekt är avhängigt det vi kallar ”den gröna sektorn” i svensk ekonomi. Låt oss säga att det är bra att han som landsbygdsminister kommer hit och får en bild av det allvarliga läget i denna livsviktiga samhällssektor.

Sedan Ryssland införde importstopp på mjölk rasade mjölkpriset globalt. Det har gett negativa effekter även i Sverige. Vi ser nu att redan hårt ekonomiskt pressade svenska bönder på kort tid får se priserna på sin mjölk falla med drygt 20 procent. Det innebär en akut och påtaglig kris.

Från den regering Sven-Erik Bucht företräder har beskeden varit minst sagt spretiga. I riksdagens frågestund menade finansminister Magdalena Andersson att det inte är någon akut kris. Det är en bild som uppenbarligen inte delas av Bucht som senare kallade till krismöte med mjölkbranschen. Det var lovvärt, men än bättre vore det givetvis om regeringen kunde medge att det faktiskt pågår en kris som riskerar att slå ut stora delar av svensk mjölkproduktion.

Det krävs omedelbara åtgärder av alla som har möjlighet att göra skillnad. Det är därför vi i Centerpartiet tog initiativet till att sprida de positiva exempel som finns i liten skala i Åre, Västra Ämtervik, Vänersborg och Norrtälje genom det vi kallar för "Mjölklöftet".

Många konsumenter uppskattar att dricka svensk mjölk och betalar gärna en krona mer för att dricka mjölk som kommer från jordbruk med starkt djurskydd, stort hänsynstagande till miljö och med korta transporter. Men en krona extra på konsumtionsmjölken räcker inte. Mer måste göras och det finns ett antal angelägna frågor där Bucht som landsbygdsminister kan göra skillnad.

• Höjda arbetsgivaravgifter, införande av handelsgödselskatt och kilometerskatt skulle slå stenhårt mot landsbygdens jobbskapande företagare. Bara kilometerskatten skulle göra en mjölkbil från Arla eller foderbil från Lantmännen 100 000 kronor dyrare per år.

• Det tar för lång tid för EU-kommissionen att godkänna Landsbygdsprogrammet (LBP). Processen måste förenklas och därmed gå snabbare. Stora pengar står på spel och strax börjar vårbruket i dessa trakter utan att bonden vet villkoren. Efter sitt besök här i trakten borde ministern omedelbart bege dig till Bryssel och få igenom det svenska programmet.

• Svenska produkter kan konkurrera med sin höga kvalitet. Vi arbetade intensivt för att stärka den svenska livsmedelsexporten. Bland annat i Asien där ett lantbruksråd inrättades. Här ser vi med stor oro att den nuvarande regeringens ambition snarare verkar vara att kraftigt banta eller avveckla projektet Matlandet Sverige. Ändra genast på det!

• Den som vill ska kunna göra välinformerade och aktiva val i butiken. Med en tydlig märkning kan konsumenten enklare välja att stödja det som är producerat i Sverige, under svenska förhållanden och med färre och kortare transporter.

På längre sikt krävs fler åtgärder och där har landsbygdsministern ett stort ansvar, inte minst när det gäller att samla en regering som är splittrad inför en pågående kris som riskerar att slå ut en hel näring.

Läs mer om