Utanförskapet väntas enligt regeringen omfatta en miljon människor år 2020. Då borde den naturliga utgångspunkten vara att diskutera förutsättningarna för att jobben ska bli fler. Istället talar Miljöpartiets språkrör om minskad arbetstid och romantiserar kring friår. Partiets fokus tycks ligga på att det jobbas för mycket i Sverige.
Gustav Fridolin talade under sitt sommartal med värme och nostalgi om hur fantastiskt friåret var. En idé som går ut på att vissa ska ställa klockan på morgonen och jobba, medan andra, fullt arbetsföra människor, ska kunna vara lediga mer. Och häromveckan sade Isabella Lövin i sitt sommartal att det var dags att diskutera arbetstiden. Argumentet brukar vara att en kortade arbetsdag gör att man orkar mer. Men ett politiskt beslut om kortare arbetstid är inte rätt sätt att hantera stress och dålig arbetsmiljö. Det är att sopa allvarliga problem under mattan.
En lagstiftning om förkortad arbetstid skulle innebära en betydande minskning av antalet arbetade timmar i ekonomin och därmed lägre skatteintäkter. Konjunkturinstitutets beräkningar att införandet av 35-timmarsvecka på sikt skulle kosta 140 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter.
Sådana besparingar skulle leda till stora nedskärningar i välfärden, till exempel 76 614 poliser, 88 763 sjuksköterskor och 104 603 förskolelärare – tillsammans. Det är också orealistiskt att tro att de förlorade arbetade timmarna skulle kunna utföras av människor som står utanför arbetsmarknaden. Narkosläkaren kan inte ersättas av någon som saknar rätt kompetens. Projektmedlemmen kan inte enkelt ersättas av en kollega.
De minskade skatteintäkterna skulle på vanligt rödgrönt vis tas igen genom höjda skatter. Men höjd skatt på arbete sänker antalet arbetade timmar och därmed skatteintäkterna. När det lönar sig sämre att arbeta, väljer människor i större utsträckning fritid framför jobb. Finanspolitiska rådet konstaterar i sin senaste rapport att regeringens skatteökningar i slutänden inte ger mer pengar till statskassan, eftersom de ökade skatteintäkterna uppvägs av att folk arbetar mindre.
Det är inte med förkortad arbetstid som vi minskar det ökande utanförskapet eller har råd med välfärden. Moderaternas utgångspunkt är tvärtom att vi behöver öka antalet arbetade timmar, inte minst genom att jobben blir fler. I vår plan för ett starkare Sverige är det därför centralt att vi underlättar för företag att anställa, så att fler får möjlighet att ta ett arbete och vara med och bidra till det gemensamma.