Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har fått kritik för att vara passiv, men nu är det uppenbarligen slut med det.
Nyligen beslutade nämligen regeringen, med Kaplan i spetsen, att ge Lantmäteriet i uppdrag att utforma en normaltaxa för gatukostnader.
För den oinvigde kan det hela låta oskyldigt, men regeringsbeslutet är i själva verket en bredsida mot landets villaägare. Med regeringens beslut kommer småhusägare i hela landet att tvingas betala hundratusentals kronor för nya och upprustade kommunala gator framöver, utan att ha särskilt mycket att sätta emot. För det är precis det gatukostnader handlar om.
I dag tar 37 av landets kommuner ut gatukostnader. Egentligen är det ganska lätt att förstå varför inte fler kommuner gör likadant. Innan beslut om gatukostnader kan fattas måste kommunen samråda med de småhusägare som ska betala. Föga förvånande gör småhusägarna inte vågen när kommunen vill att de ska betala 250 000 kronor eller mer för vägarna. Tvärtom blir frågan lätt infekterad, vilket verkar avhållande.
Därför är förslaget om en kommunal taxa listigt. Upplägget innebär att kommunen genom att införa en ”taxa” fattar ett principbeslut om att ta ut gatukostnader och om hur det ska gå till. Det fiffiga är att kommunen då inte behöver samråda med berörda småhusägare för att kunna ta ut gatukostnader i ett visst område. För alla beslut är ju redan fattade i och med att taxan godkändes. Den enskilde blir fullständigt överkörd.
När regeringen nu utformar en normaltaxa för gatukostnader så ser de alltså till att kommunerna får det verktyg som behövs för att enkelt kunna vältra över gatukostnader på villaägare i hela landet. I övrigt står det klart att Kaplans mål för samhällsplaneringen är rent snack. Regeringen vill ha ett regelverk som ”på bästa sätt tillgodoser kraven på effektivitet samtidigt som rättssäkerhet och medborgerligt inflytande säkerställs.”Jo, en kommunal taxa är förvisso effektiv för kommunerna, men möjligheten till ”rättssäkerhet och medborgerligt inflytande” kan landets småhusägare i fortsättningen glömma.