Nej till vindkraft

Mariann Gustafsson (V). Därför säger hon nej till vindkraftparken.

Mariann Gustafsson (V). Därför säger hon nej till vindkraftparken.

Foto: Karin Hertz

Debatt2016-05-07 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag yrkade nej till uppförande av en vindkraftpark i Tribbhult. Jag förstår inte att någon kan tycka att detta är miljövänligt. Stora områden av naturen förstörs för att människan ska kunna fortsätta att slösa med energi. Ett argument är att ingen påverkas för där bor inga människor. Ett trångsynt tänkande som utesluter alla andra levande varelser. Här är ett av de bättre områdena för nattskärra, här finns tjäderspel och här finns sällsynta arter av fladdermöss. Hur viktiga dessa arter är för det ekologiska systemet vet vi inte förrän de och att antal andra arter är utrotade.

Det är en stor areal natur som förstörs. Till hela vindparken behövs 41,5 kvadratkilometer. Tre parker skulle täcka hela Odensvi socken. Om det alltid blåser optimalt för vindkraftverken, kan vi få ut 289 GWh. Det motsvarar 1/44-del av den teoretiska produktionen av O3 i Oskarshamn. För att kunna ersätta O3:an måste vi bygga vindkraftsnurror över hela kommunens yta.

Jag är inte för kärnkraft utan detta är endast en jämförelse, som visar hur lite energi vindkraften ger samtidigt som den förstör stora ytor natur. Statkraft påstod vid sin presentation i kommunstyrelsen att vindkraftsparken skulle ge energi motsvarande 1/3-del av ett kärnkraftverk. En lögn som andra politiker trodde på men som motbevisas av verkliga siffror.

Vindkraftverken kommer också att synas långt. Varje vindsnurra ska vara 220 meter hög. Vid byggandet kommer en hel del skog avverkas, vägnätet ska utökas med över två mil och befintliga skogsvägar ska breddas och rätas ut. Till varje fundament går det åt 1 000 kubikmeter betong. I planen står inget om hur betongen ska återvinnas när vindparken monteras ned.

Vem är det som vinner på denna förstörelse. Jo, det är markägarna och ingen annan. Det sades tydligt av en politiker att byggande av vindkraft är ett sätt för markägarna att överleva. För varje vindsnurra garanteras markägaren minst 100 000 kronor per år i tio år. Det är minst en miljon kronor.

Området kommer inte att vara lika tillgängligt för allmänheten. På vintern finns det risk för isbildning på rotorbladen och stora isklumpar kan kastas ända upp till 800 meter. En vandring på Tjustleden, som korsar området, kommer att ske på egen risk.

Den fågelinventering som Calluna gjort har stora brister. De har hittat ett fåtal revir för nattskärra medan ornitologer hittat mer än 50 revir. Trots påpekanden från länsstyrelsen så har Calluna använt sig av rapportering på artportalen.se.

Redan när vindbruksplanen antogs, röstade jag nej. Jag anser att det ska finnas en nationell plan för vindkraft. Placera verken på områden som redan är förstörda och förstör inte värdefull natur. Naturen och miljön måste gå före människans skapade behov. Det är dags att börja spara energi och tänka långsiktigt.

Läs mer om