Om landstinget ska klara vårdbehovet hos en åldrande och växande befolkning, behöver politiken ta sitt ansvar och se över hur resurserna kan samordnas bättre och användas mer effektivt. Denna översyn måste, trots landstingets kärva ekonomiska läge, också innehålla en kraftfull och långsiktig satsning på primärvården.
Fler och tidigare vårdinsatser på hälsocentralerna eller ännu närmare patienterna ger mindre behov av dyrare sjukhusvård. Redan idag utförs många insatser inom primärvården som tidigare utfördes på sjukhusen. Dock har inte de ekonomiska resurserna flyttats över i samma utsträckning. Det krävs därför en rejäl satsning för att det ska räcka till att kompensera detta och bli över till en fortsatt utveckling åt samma håll.
Det här är något som den rödgröna landstingsmajoriteten verkar ha missat helt i sina budgetriktlinjer. Där finns inte ett ord om den förskjutning från sjukhusen till primärvården som en stor statlig utredning förespråkar för att möta det ökande vårdbehovet, och som övriga sjukvårdssverige diskuterar. I sin förra budget sköt majoriteten dessutom till betydligt mindre pengar till primärvården än vad Alliansen var beredd att göra.
Vi vill se en utveckling där än mer öppenvård flyttas till primärvården och där vårdvalssystemet utökas med fler delar av den öppenvård som bedrivs på sjukhusen idag. I landsting som genomfört denna förändring har det inneburit kraftigt minskade vårdköer och att vården kommit närmare patienterna. Det kan också innebära mer, som man kallar det idag, vård på distans. I själva verket vill vi vända på definitionen och kalla vård i sjukhusmiljö för vård på distans, alltså vård patienten måste åka längre sträckor för att få.
Det här är en stor men nödvändig reform inom vården som måste börja nu. Den kräver flera andra förändringar som vi får anledning att återkomma till i vårt budgetförslag i höst.