Nödvändigt att utreda Oskarshamns sjukhus framtid

I november debatterades regionens framtida ekonomiska inriktning i Kalmarsalens glasveranda. Debattens vågor gick stundtals höga i salen då de olika nämndernas förslag och inriktningar föredrogs. Men en fråga besvarades aldrig fullt ut, utan när den ställdes valde majoriteten S, C och V att göra likt katten och het gröt – gå runt den.

"Regionmajoriteten måste sluta sitta på händerna i frågan om Oskarshamns sjukhus framtid", skriver debattören.

"Regionmajoriteten måste sluta sitta på händerna i frågan om Oskarshamns sjukhus framtid", skriver debattören.

Foto: Björn Wanhatalo

Debatt2023-12-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan som ställdes kommer utifrån den turbulens som funnits eller finns runt organisationen och ledningen av Oskarshamns sjukhus. Ursprunget till frågan är den turbulens som speglats i media och som var upp till debatt under regionens fullmäktigemöte under hösten. Många människor är oroliga för vad som ska hända med Oskarshamns sjukhus i framtiden.

Även under regionens fullmäktigemöte om budget där framtid och inriktning för regionens verksamheter anges, uteblev majoritetens svar på frågan: vilken utveckling ses för Oskarshamns sjukhus?

Det finns en djup oro hos invånare inom den del av regionen som sjukhuset bistår med vård i olika former. En oro som också avspeglar sig i näringslivet vilket är beroende av fungerande samhällsfunktioner för att bedriva verksamhet. En oro över om företagens anställda och anhöriga kommer att ha en fungerande sjukvård att tillgå när det behövs. Ett starkt sjukhus är en nyckelkomponent för regional tillväxt och hållbarhet. Det stöder lokala företag genom att skapa en hälsosam och produktiv arbetskraft samt att skapa en positiv cirkel av ökad investering och utveckling.

Inför budgetmötet lade Moderaterna och Kristdemokraterna fram ett yrkande (tilläggsförslag) som löd enligt följande: "Regiondirektören får i uppdrag att ta fram en utvecklingsplan för Oskarshamn sjukhus”. Detta förslag förkastades av majoriteten under pågående budgetmöte. Inte heller lade majoriteten fram något eget förslag eller redovisade resultatet av de dialoger och möten som måste ha genomförts i syfte att stärka sjukhusets existens – eller kan det vara så att det inte finns någon plan?

Att utreda sjukhusets framtid är en investering i regionens hälso- och sjukvårdssystem. Genom att ta itu med dessa aspekter kan vi forma sjukhuset för att möta framtidens utmaningar och samtidigt erbjuda högkvalitativ vård som är hållbar och anpassad efter samhällets behov.

Som politiker i opposition och företrädare för den del av regionen som Oskarshamns sjukhus bistår med sjukvård hoppades jag på att få bifall på tilläggsyrkandet. Att utreda sjukhusets framtid är en investering i regionens hälso- och sjukvårdssystem. Med hjälp av tjänstemännens kompetens kan vi forma sjukhuset för att möta framtidens utmaningar och samtidigt erbjuda högkvalitativ vård som är hållbar och anpassad efter samhällets behov. Regionmajoriteten måste sluta sitta på händerna i frågan om Oskarshamns sjukhus framtid.