Ny lag bromsar jobben

Småföretagare. Nya regler kommer att göra de nya jobben färre.

Småföretagare. Nya regler kommer att göra de nya jobben färre.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2016-05-26 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid årsskiftet höjde regeringen sjukförsäkringsavgiften. Nu vill regeringen att arbetsgivarna dessutom ska tvingas medfinansiera sjukskrivningar. Detta kommer leda till att färre småföretagare vågar anställa.

Att många småföretag drar sig för att nyanställa är ingen hemlighet. Varje nyanställning är en risk på grund av att arbetsgivare har ett sjuklöneansvar, oavsett vad som orsakat sjukdomen.

Eftersom sjukskrivningstalen ökar varje år växer osäkerheten bland företagare ytterligare. För att minska sjukskrivningstalet har regeringen gått ut och flaggat för en så kallad hälsoväxling. Det innebär att en medfinansiering vid sjukskrivning ska återinföras i utbyte mot en sänkning av arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift.

Regeringens förslag är i huvudsak en metod för att försöka minska sjukskrivningarna inom offentlig sektor, men enligt regeringens beräkningar ska reformen även gynna småföretagarkollektivet. Men för den enskilde småföretagaren, som kanske har en anställd som blir sjukskriven i åratal, är det föga tröst att kollektivet i teorin vinner på reformen. Till syvende och sist har den enskilda företagaren betalningsansvaret.

Sjukskrivningarna i små företag är betydligt lägre än i stora organisationer och offentlig sektor. Små företag tar ansvar för sina anställda. Ändå vill regeringen att företagarna tvingas vara med och finansiera 25 procent av sjukskrivningskostnaden efter 90:e sjukdagen. För den enskilda företagaren utgör detta en stor risk.

Att regeringens utlovade sänkning av sjukförsäkringsavgiften skulle vara en utsträckt hand till företagen är enbart dimridåer. Vid årsskiftet höjdes sjukförsäkringsavgiften med hela 0,5 procent – nu vill regeringen sänka den med ynkliga 0,16 procent. Det regeringen ger med ena handen tar den alltså tillbaka med andra handen.

Sjukförsäkringsavgiften är en av de sex försäkringsmässiga arbetsgivaravgifterna. Om regeringen verkligen vill satsa på företagen kan den börja med att sänka – eller helst slopa – den sjunde arbetsgivaravgiften, som kallas den allmänna löneavgiften. Den infördes för att finansiera Sveriges inträde i EU och utgör idag nästan en tredjedel av de totala arbetsgivaravgifterna. Den allmänna löneavgiften är en ren skatt utan koppling till försäkringssystemen. Den allmänna löneavgiften är dessutom dubbelt så hög som sjukförsäkringsavgiften.

Hälsoväxlingen motverkar regeringens ambitioner om lägre arbetslöshet. Om regeringen verkligen ville minska arbetsgivares oro för att anställa borde de slopa den allmänna löneavgiften och på sikt avskaffa företagens sjuklöneansvar helt och hållet.

Läs mer om