Orättvis tågmarknad

Kritisk. Johan Söör, chef för MTR Express, anser att företaget missgynnas.

Kritisk. Johan Söör, chef för MTR Express, anser att företaget missgynnas.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Debatt2016-04-06 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska marknaden för fjärrtågsresor öppnades upp för konkurrens 2010. Resultatet har varit mycket gott. I dag kan svenska resenärer välja mellan flera olika aktörer som tillhandahåller tågresor som är ett modernt, billigt och miljövänligt sätt att resa. MTR Express har tolv procentenheters bättre punktlighet än SJ:s snabbtåg på sträckan Göteborg-Stockholm och har i snitt cirka 20 procent lägre priser.

Däremot finns fortfarande regleringar kvar som överlevt sig själva och som borde avskaffas i syfte att skapa ett ännu bättre klimat för tågresor. Vi har identifierat fyra orättvisor som kan avhjälpas med enkla åtgärder och i sammanhanget obetydliga kostnader.

Biljettbokningar. Våra kunder kan förstås boka sina resor via vår hemsida. Men många använder fortfarande SJ:s hemsida av gammal vana. MTR Express är det enda tågbolag som inte får sälja sina biljetter där. Vi menar att digital infrastruktur precis som annan infrastruktur staten bekostat skall vara konkurrensneutral. Vi vill se ett system där samtliga tågbolag inkluderas så att kunderna kan välja det alternativ som passar dem bäst.

Hastighetsbegränsningar. Våra tåg är tekniskt godkända för 200 km/h i maxhastighet precis som SJ:s X2000-tåg. Men idag finns raksträckor där vi bara får köra 175 km/h men SJ 200 km/h. Även om vi med nuvarande hastighetsregler slår SJ beträffande punktlighet måste våra tåg självklart ges möjlighet att använda sin maxhastighet fullt ut på samma sätt som X2000.

Tidtabeller. Tågtrafiken styrs av så kallade tåglägen, vilket är tider som reglerar avgång- och ankomsttider. Trafikverket ansvarar för att fördela kapacitet på spåren och ska enligt Järnvägslagen göra det på ett konkurrensneutralt sätt. Men såsom modellen fungerar i praktiken finns det exempel där SJ:s snabbtåg ges prioritet. SJ därmed kan lägga beslag på de mest eftertraktade avgångstiderna.

Hyror. Tågen underhålls i depåer som ägs huvudsakligen av statliga Jernhusen. Som det ser ut i dag har SJ i kraft av att tidigare ha varit monopolist lägre hyror än de marknadsmässiga hyror som tas ut av deras konkurrenter. Eftersom depåtillgång i princip är en monopolmarknad har vi i dag en situation där en statlig nästan-monopolist gynnar en statlig ex-monopolist.

För att avregleringar skall bli så framgångsrika som möjligt krävs att alla företag behandlas på lika och rättvisa villkor. Det är därför hög tid att avregleringen av den svenska tågmarknaden tillåts gå in i sin andra fas. Vi på MTR Express har under det år vi funnits på den svenska marknaden redan bidragit till att priserna pressats och att fler resenärer har valt tåget framför bilen. Vi är övertygade om att den utvecklingen skulle fortsätta om vi bara gör oss av med några föråldrade regleringar.

Läs mer om