Under de senaste månaderna har vi i SCV-majoriteten i Region Kalmar län genomfört en omfattande rundresa i vårt län. Med över 50 verksamhetsbesök har vi samlat in värdefulla erfarenheter. Vi har fått möta och samtala med de som varje dag bär upp välfärden, driver företag, utvecklar innovationer och bygger framtidens samhälle. För oss handlar det inte bara om att visa närvaro. Det handlar om att lyssna, förstå och agera.
För att kunna göra det krävs ett brett spann av besök för att träffa så många vi kan i vårt avlånga län. Vi har varit på plats i regionens egna verksamheter, från ambulansstationer, psykiatriska mottagningar och kvinnokliniker till folktandvården och familjecentraler. Vi har mött medarbetarna, hört deras tankar och tagit del av deras vardag. Vi har också träffat näringsliv och civilsamhälle. Det rör sig om allt från lokala företag som Långasjö lanthandel, Westbay släpvagnar och Ziwa mekanisk tillverkning till verksamheter som Åbro bryggeri, Smålandshamnar och Additivt teknikcenter. Överallt har vi mötts av ett stort engagemang och viktiga berättelser om både utmaningar och möjligheter.
Besöken ger oss ovärderliga förstahandsuppgifter inför det budgetarbete som nu är i full gång. Vi är övertygade om att en regional budget måste bottna i verkligheten. Vi vill se till att möta upp de behov som invånare, medarbetare och länets företag har. Det är därför vi lyssnar, antecknar och tar med oss dessa möten in i varje diskussion om prioriteringar och investeringar. Innan sommaren kommer vi att presentera våra riktlinjer för budget och plan, som sedan bearbetas vidare i förvaltningen innan det slutgiltiga förslaget läggs fram i höst.
En sak har varit särskilt slående under våra besök: kompetensförsörjningen. Det spelar nästan ingen roll om vi besökt en hälsocentral, en teknikpark eller ett utbildningscenter, samma budskap kommer tillbaka: ”Det är svårt att hitta rätt personal.” Det är ett allvarligt problem som hotar både välfärd och tillväxt. Särskilt allvarligt är det i ljuset av att vi i Sverige har bland den högsta arbetslösheten i Europa.
Vi i SCV-majoriteten ser det som en av våra viktigaste uppgifter att stärka regionens roll i kompetensförsörjningen. Inom hälso- och sjukvården behöver regionen stärka villkoren för medarbetarna, satsa på vidareutbildning och ständigt förbättra arbetsmiljön. Men vi behöver också skapa förutsättningar för fler utbildningsplatser, både på yrkesutbildningar och universitetet. Vi behöver se till att invånare utan gymnasie- och universitetsbehörighet ges en riktig chans att få studera och även stärka bildningen i länet. Här är bland annat våra folkhögskolor helt centrala. Tyvärr kan vi konstatera att regeringens nedskärningar slår hårt mot just folkhögskolorna. Det är helt fel väg att gå i ett läge där hela samhället skriker efter kompetens.
Region Kalmar län behöver vara en motor för kompetensutveckling. Ett tydligt medskick från årets verksamhetsbesök är att vi måste samarbeta mer i Kalmar län. Regionen behöver göra ännu mer för att stärka sin samverkan med kommunerna, med näringslivet, med civilsamhället och med akademin. Det är tillsammans som vi i Kalmar län kan lösa kompetensbrist. Våra verksamhetsbesök har visat att viljan finns. Nu gäller det att omsätta den i konkret politik.
Vi i SCV-majoriteten lovar att fortsätta vara närvarande, lyssnande och lösningsinriktade. Vi ska ta med oss de röster vi hört under årets verksamhetsbesök, tillsammans med intrycken från de möten vi och våra partier varje dag har med väljare. Så skapar vi en ansvarsfull budget som bygger på verkligheten, och en region som bygger framtiden.
Angelica Katsanidou (S)
Regionstyrelsens ordförande
Karin Helmersson (C)
Regionstyrelsen vice ordförande
Lena Granath (V)
Regionråd