"Påståendena om KRY bygger på gammal data"

Replik på Marie Dahléns ledare "Vem får äga läkarmottagningarna" publicerad i Västerviks-Tidningen den 1 oktober 2018.

Debatt2018-10-08 03:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Marie Dahlén skriver i sin ledare: “att nätläkare gärna skriver ut medicin för frikostigt är redan ett problem”. För att underbygga påståendet hänvisar hon till en undersökning som region Jönköping gjort förra året och som pekade på att bland annat KRY inte lever upp till de riktlinjer som finns vid diagnostisering av halsfluss och lunginflammation, samt att vi skulle skriva ut antibiotika i onödan.

Marie Dahlén hänvisar till 1,5 år gammal data, vilket gör påståendena i ledaren felaktiga. Att vi skulle skriva ut medicin för frikostigt stämmer inte. Vår antibiotikaförskrivning ligger bra till i förhållande till de riktlinjer som är satta av Strama. Vid flertalet jämförelser av antibiotikaförskrivning för specifika diagnoskoder så kan vi se att KRY skriver ut mindre mängd antibiotika än i den fysiska vården. Då vi på KRY arbetar digitalt kan vi lättare än andra vårdgivare följa upp vår förskrivning av antibiotika. Våra system signalerar i realtid eventuella avvikelser som sker i journalföringen vilket gör att vi kan gripa in direkt om felaktig förskrivning sker.

När Region Jönköping granskade KRY i början av 2017 fanns redan tydliga riktlinjer som sa att diagnos lunginflammation inte får ställas via KRY. Av de totalt 30 000 patientärenden KRY hanterade under granskningsperioden så rörde endast 0,8 promille diagnostisering och behandling av lunginflammation. Detta följdes upp och åtgärdades direkt. Idag handlägger vi fortfarande inte lunginflammation på KRY.

Gällande halsfluss har KRY och Strama olika syn på om halsfluss kan diagnostiseras i ett digitalt vårdmöte eller inte. Vi bedömer att vi kan behandla halsfluss på ett patientsäkert sätt på KRY. Efter en medicinsk utvärdering av patientens tillstånd, via video och bild, så skickar vi alltid patienter med misstänkt halsfluss på provtagning på labb innan vi eventuellt sätter in antibiotika. Vi rekommenderar alltid egenvård i första hand. Det innebär att vår förskrivning av antibiotika för halsfluss alltid har provtagningsunderlag, precis som i den fysiska vården.

Om en av våra läkare tar emot en patient som vi inte kan hjälpa så får man sin patientavgift tillbaka, ingen kostnad uppstår för samhället och vi hänvisar till fysisk vårdmottagning.