Julen närmar sig, och med den också möjligheten att ge gåvor som verkligen kan göra skillnad. Sverigedemokraterna tänker att Peter Wretlund (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, ska få en miniräknare i julklapp – en enkel och användbar present som kanske hade hjälpt honom undvika det fullständiga magplasket under torsdagens möte i nämnden.
När vi i Sverigedemokraterna föreslog att införa en gratis fritidsbiljett för barn och ungdomar i Kalmar län, ett förslag som skulle ge fler barn möjlighet att delta i fritidsaktiviteter oavsett föräldrarnas ekonomi, kontrade Wretlund med en kostnadsuppgift som bara kan beskrivas som ren science fiction: 60 miljoner kronor per år.
Verkligheten? En miljon.
Det är svårt att inte höja på ögonbrynen. Hur kan en politiker på den här nivån, som hanterar regionens ekonomi, missa med så många tiotals miljoner? Hade det rört sig om någon enstaka procents felräkning hade vi kunnat förstå, men när siffran är så extremt överdriven framstår det som antingen medveten skrämseltaktik eller en total brist på koll.
Hade Wretlund använt samma räknemetod i andra sammanhang skulle vi kanske kunna förvänta oss att Kalmar läns kollektivtrafik plötsligt kostade lika mycket som en mindre rymdfärja.
Vad handlar vårt förslag om? En fritidsbiljett för barn och ungdomar, som gör det möjligt för dem att enkelt och kostnadsfritt ta sig till sina fritidsaktiviteter. En enkel, konkret och välbehövlig satsning som även stärker föreningslivet och ger alla barn – oavsett bakgrund – samma möjligheter att delta.
Den stora förloraren i det här är barnen. De som kanske inte har föräldrar som kan köra dem till träningen eller betala för dyra resor. Föreningslivet, som idag kämpar med att locka och behålla medlemmar, är också förlorare. En fritidsbiljett hade varit en hjälpande hand för båda parter – men nu stoppas den på grund av en felaktig beräkning.
Om Kalmar län ska fortsätta utvecklas behöver vi politiker som baserar sina beslut på fakta, inte på fantasifulla gissningar. Därför hoppas vi att Peter Wretlund tar emot vår julklapp med tacksamhet – och kanske använder den nästa gång han försöker räkna ut kostnaden för våra förslag.
Lillemor Marcus Jonsson (SD)
Ledamot i Kollektivtrafiknämnden
Martin Kirchberg (SD)
Oppositionsråd i Region Kalmar län
Svar direkt:
Räknemaskiner och realiteter – att hålla fötterna på jorden i kollektivtrafikdebatten
Det är alltid bra att diskutera idéer för att förbättra vår kollektivtrafik och skapa möjligheter för barn och ungdomar i vårt län. Jag uppskattar engagemanget från SD, men låt oss vara tydliga och sätta saker i rätt perspektiv.
I Region Kalmar län har vi redan en fritidsbiljett som är kraftigt rabatterad och tillgänglig för barn och ungdomar upp till 19 år. För att ytterligare stödja familjer i länet sänker vi priset på denna biljett på ett ekonomiskt ansvarsfullt sätt med 18 procent från årsskiftet.
När det gäller förslaget om en helt kostnadsfri fritidsbiljett, finns det flera faktorer (eller äpplen och päron) att ta hänsyn till:
- Värdet av biljetterna: För de 25 276 folkbokförda barnen i åldern 8–16 år i vårt län skulle fria biljetter motsvara ett värde av cirka 57 miljoner kronor per år. Detta belopp som jag lyfte i nämnden är inte samma sak som ett intäktsbortfall, men det ger en tydlig bild av omfattningen.
- Direkt intäktsbortfall: För 2023 låg intäkterna från den nuvarande fritidsbiljetten på drygt en miljon kronor. Men det största intäktsbortfallet handlar om utebliven försäljning av enkelbiljetter för samma målgrupp.
- Ökade kostnader: Kostnadsfritt resande leder i regel till ökad trafik, särskilt under högtrafik, vilket kräver fler fordon och högre driftskostnader. Detta är inte finansierat i SD-förslaget.
Den stora skillnaden mellan min beräkning och SD:s handlar alltså inte om felräkning, utan om olika sätt att räkna på och förstå de faktiska konsekvenserna.
Avslutningsvis vill jag konstatera att en miniräknare är en synnerligen dålig julklapp, de flesta av oss har ju redan en i mobilen. Jag hoppas därför att SD:s företrädare sparar sina inslagspapper till något bättre, och att SD:s företrädare får finare klappar än så de med. Låt oss nu lägga energin där den hör hemma: på att finna lösningar som gagnar länets invånare och stärker kollektivtrafikens ekonomi på lång sikt.
Peter Wretlund (S)
Regionråd och kollektivtrafiknämndens ordförande