I snart 80 år har Yxern reglerats till förmån för vattenkraftsutvinning. De senaste åren har regleringens skadeverkningar på naturmiljön uppmärksammats, och i år är situationen katastrofal. Sjön håller på att bokstavligen försvinna, mängder av djur har dött, bland annat fisk och fiskyngel och tusentals musslor. Sjöns strandzoner är blottlagda och rekreationsvärdet samt skönhetsvärdet är snart detsamma som i vilket stenbrott som helst. Samtidigt står de ansvariga handfallna.
Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet och har ansvar enligt miljöbalken för att se till att inte miljön skadas, anser sig inte kunna använda de paragrafer i miljöbalken som skulle kunna rädda sjön. Det är oerhört oansvarigt, men framförallt ynkligt.
Men värre ändå är att verksamhetsutövaren, regleringsföretaget för Yxern, där Linköpings kommuns egna företag Tekniska verken enskilt största andelsägare och därmed det företag som har den reella makten i regleringsföretaget, inte gör det som de kan göra. Ni skulle kunna tappa mindre enligt den analys som kammarkollegiet gjort i juni 2016, där de slår fast att tillståndet för regleringsföretaget inte innebär ett tvingande krav att skada miljön i Yxern. Ni skulle tidigare kunnat fullfölja en egen omprövning eller ny tillståndsansökan för ett nytt tillstånd för regleringsföretaget, som i första hand tog hänsyn till den biologiska mångfalden och närmiljön, och inte till i företagssammanhang så små pengar att man häpnar över girigheten.
Den energivinst som görs genom att innehålla vatten som naturligt skulle runnit från sjön vissa perioder, för att senare kunna nyttjas effektivare till vattenkraftproduktion nedströms, är extremt liten sett ur Tekniska Verkens egen synvinkel.
Regleringsföretaget ska avvecklas, och sjöns utlopp återställas på ett sådant sätt att fisk och annan fauna utan problem kan ta sig förbi, och utflödet av vatten ska anpassas så att vattenståndet håller sig inom rimliga nivåer oavsett tillrinning. Båda kraven är fullt möjligt att åstadkomma.
Nils Hillerbrand anser att den kritik som riktats mot Tekniska Verken är obefogad. Han anser att de har gjort "allt" för att rädda sjön. Men kritiken mot Tekniska Verken är helt befogad. Det är verksamhetsutövaren som driver verksamhet i sjön som har ansvar för hur det ser ut, ingen annan. Ingenstans i domen står det att ni är skyldiga att skada miljön i Yxern. Sanningen är att ni inte alls lagt ner mycket kraft, då hade frågan varit löst för länge sedan. Ni har inte ens orkat besöka den utmattade Yxern som ni utsätter för en omfattande miljöförstöring. Bedriver man en verksamhet som har en så negativ påverkan på vattenmiljön och för de närboende så borde man åtminstone se konsekvenserna av sin verksamhet.
Anledningen till att omprövningansökan gällande vattenhushållningsbestämmelser för sjön Yxern (M 943-14) inte godkändes var att den var undermålig. Eller för att använda er jurist Mikael Westins egna ord "det är ren rappakalja"