Reagera mot narcissismen

Debatt2014-09-18 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Livet går inte i repris. Därför måste vi se till så att alla barn och ungdomar ges möjligheter att lyckas i skolan. Oavsett vilka familjeförhållanden som råder.

Efter snart avslutade två mandatperioder i den kommunala politiken, skulle jag vilja se ett större hjärta i politiken. Fler långsiktiga visioner, djuplodade analyser och konsekvensbeskrivningar behövs.

Det finns också en destruktiv utveckling i samhället som måste motverkas.

Ytlighetskulturen som allt mer breder ut sig, med en etik och moral som är allt annat än humanistiskt. Pardise Hotel har i år fler sökande än till den svenska lärarutbildningen. Vilket borde väcka till eftertanke.

Personligen så saknar jag en existentiell dimension i politiken och på övriga nivåer i dagens Sverige.

TV och tidningar, Facebook, bloggar med flera skapar ideal som är orealistiska och själsligen skadliga. Ytlighetskulturen lägger ett svårgenomträngligt filter över mycket av det som egentligen är viktigt i livet. Egoismen, självcentreringen, narcissismen är på frammarsch på bekostnad av solidariteten. Våra ungdomars självbild och självkänsla undermineras. Vilket också syns i skolresultaten.

Unga tjejer plastikopererar sig, använder botox och andra kemikalier för att uppnå de skönhetsideal som för tillfället gäller. Självkänsla, självtillit och självkännedom sitter dock inte på ytan, utan den måste odlas på insidan.

Sedan 90-talet har den psykiska ohälsan ökat i Sverige. Mest ökar den bland ungdomar i åldern 15–24 – särskilt bland kvinnorna, enligt statens folkhälsorapport 2013. De senaste 25 åren har andelen flickor i årskurs nio med symptom på psykisk ohälsa ökat ”oroväckande mycket”, enligt rapporten ”Barn och unga 2013” från Folkhälsomyndigheten. Den statistik som idag presenteras förskräcker. Vi har kommit längst i världen i Sverige när det gäller vår kunskap om barn och ungdomars behov och utveckling. Trotts detta så har vi misslyckats med att implementera mycket av denna kunskap. Vi måste ha modet att dra i handbromsen och bli en motvikt till den ytlighetskultur som är så förödande för många av våra barn och ungdomar.

Skolan är mycket viktig, men kan inte ta hela ansvaret för barns och ungdomars fostran in i vuxenlivet. Vi som är föräldrar har ett stort ansvar för att få våra barn att inse hur viktigt skolan är för sin egen och samhällets framtid.

Vi i Folkpartiet i kommunen kommer att lägga ett humanistiskt perspektiv i alla de beslut vi är med och fattar. Bland annat genom att fortsätta göra satsningar på våra barn och ungdomar. Genom att förstärka och utveckla det föräldrastöd och den föräldrautbildning som för ett antal år sedan infördes i kommunen.

Läs mer om