Replik om "dolda skatter"

VATTEN. Nu svarar kommunen på kritiken mot de höjda VA-taxorna.

VATTEN. Nu svarar kommunen på kritiken mot de höjda VA-taxorna.

Foto: Christine Olsson / TT

Debatt2015-11-14 04:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill besvara den senaste tiden kritik riktat mot hur Västerviks kommun hanterar VA- och renhållningskollektiven. Både i insändare och ledarkolumner finns det beklagligt en hel del felaktigheter. Kommunen tar inte ut några ”dolda skatter” genom sina bolag eller använder sig av överräntor. Det råder en hel del missuppfattningar gällande begreppen självkostnadsprincip, avkastningskrav och koncernbidrag.

Självkostnadsprincipen bygger på att avgifter inte får överskrida det som behövs för att täcka kostnader som är nödvändiga för verksamheten. Självkostnadsprincipen gäller för VA- och delar av renhållningsverksamheten (hushållsavfallet). Om man tar ut för lite i avgift ett år så att verksamheten gör ett underskott ska detta, enligt VA-lagstiftningen, återställas inom tre år. 2012 gjorde VA-kollektivet ett underuttag på cirka 14,6 miljoner kronor. VA-kollektivet har 2013-2014 höjt avgifterna och gjort ett överskott på cirka 14 miljoner för att återställa det underskott som gjordes 2012. Hela återställningen beräknas vara gjord vid 2015 årsbokslut. Underskottet 2012 uppstod på grund av en kombination av kraftigt ökat underhåll eftersom man skjutit underhållet framför sig under några år, samt att man heller inte hade höjt taxorna på flera år.

Västervik Miljö & Energis avkastningskrav omfattar inte de båda kollektiven (VA och renhållning). Tidigare har detta inte varit tydligt i ägardirektiven men i den praktiska bokföringen har det hanterats korrekt hela tiden. Efter Förvaltningsdomstolens dom i våras förtydligades ägardirektivet så att de följer det praktiska förfarandet och sålunda domstolens dom.

Om och när Västervik Miljö & Energi lämnar koncernbidrag tas detta från bolagets eget kapital och lämnas till något av bolagen i kommunkoncernen, inte till skattekollektivet. VA- och renhållningsverksamheten lyder under självkostnadsprincipen och resultatet behandlas åtskilt från bolagets eget kapital. Det här innebär att kommun inte tar ut några dolda skatter.

Den senaste tiden har det även riktats kritik mot hur Västerviks kommun hanterar utlåning och räntesatser för de kommunala bolagen. Samtliga bolag i kommunen har samma ränta. Utöver räntan tar kommunen ut en borgensavgift. Detta görs enligt gällande lagstiftning. Det är inget unik i Västervik kommun. Avgiften är 0,5 procent på det belopp som bolagen lånar.

Den politiska revisionen fattade i onsdags beslut om att, tillsammans med sakkunnig expertis, genomföra en granskning av VA-verksamheten. Vi anser att det är bra att kommunens verksamheter och bolag granskas av politiker, journalister och medborgare. Det är också helt naturligt att politiker bedriver debatt i media och att ledarskribenter tar ståndpunkt i den debatten. Det är däremot beklagligt när rena felaktigheter blir ”sanningar”. Av den anledningen välkomnar bolaget och kommunledningen dagens beslut om granskning av verksamheten.

Läs mer om