Jakob Styrenius står i sin ledare den 24 mars frågande till Sverigedemokraternas hållning gällande asylinvandring och integration.
Sverigedemokraterna har under lång tid arbetat för att minska asyl- och anhöriginvandringen. Vi anser, till skillnad från övriga riksdagspartier, att Sverige inte ska ta emot så många asylsökande. Vi vill i stället satsa på mer hjälp i närområdet, kvotflyktingar och tidsbegränsade uppehållstillstånd. Sedan november har vi kunnat notera att regeringen, och i ännu högre grad Moderaterna, kopierat stora delar av vår politik. Det visade sig att vi haft rätt hela tiden.
På samma sätt som vi hela tiden motsatt oss de sju andra riksdagspartiernas huvudlösa invandringspolitik, så accepterar vi inte heller kontraproduktivt integrationsarbete. Hit hör vårdpraktik för nyanlända. Praktik kan vara ett bra sätt att träna på svenska, men inom äldreomsorgen är det definitivt olämpligt att praktisera om man inte har goda kunskaper i svenska språket. När det gäller praktik i allmänhet så får det heller aldrig bli så att nyanlända går före andra som har lika stort behov av praktik.
Lika illa är det när skattebetalare och resenärer tvingas subventionera gratis månadskort, med obegränsat resande inom länet, för alla asylsökande. Kalmar läns landsting är det enda landstinget som genomfört generellt gratisresande för asylsökande. Migrationsverket själva ifrågasätter nu lämpligheten och till och med lagligheten i gratisresandet, annat är för resor i asylärenden.
Vi accepterar alltså inte vilka tokförslag som helst bara för att någon kallar dem ”integration”. Uppifrån påtvingade subventioner och förturer som skapar orättvisor är enbart negativt.
Det är istället genom egen vilja och egen drivkraft en invandrare når fram till det svenska språket och kommer in i det svenska samhället. Det är ett sådant driv som samhället ska uppmuntra, ty det ökar chanserna att ta sig in på arbetsmarknaden. Det var också därför som vi Sverigedemokrater väckte förslaget att införa en modell med Hultsfreds kommun som förebild, ”Låna en svensk”. Nu startades istället projektet ”Västerviksvärd” som vi stödjer. Det bygger på frivillighet och engagemang hos både nyanlända och svenskar, där personer som fått uppehållstillstånd lär känna svenskar, umgås, tränar på svenska och på ett naturligt sätt lär sig mer om sitt nya land och vår kultur. Vi stödjer även kommunens och näringslivets försök att få invandrare med lämplig teoretisk eller yrkesutbildning att få arbete i Västervik via praktik och kontakter med arbetsgivare.
Det ligger således ingen motsättning i att kräva kraftigt minskad asyl- och anhöriginvandring och att samtidigt verka för att de personer som redan är här med uppehållstillstånd ska kunna komma in i samhället.