S avslog viktig arbetsmiljögranskning

Vid kommunfullmÀktige den 23 september avslogs Sverigedemokraternas motion gÀllande granskning av dygnsvilan för personal inom vÄrd och omsorg.

Det Àr de anstÀllda inom vÄrd och omsorg som förlorar pÄ att kommunfullmÀktige avslog en motioin om dygnsvila, menar skribenterna.

Det Àr de anstÀllda inom vÄrd och omsorg som förlorar pÄ att kommunfullmÀktige avslog en motioin om dygnsvila, menar skribenterna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2019-09-30 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi ville att kommunen skulle göra en granskning med statistik frĂ„n 2018 och framĂ„t för att sĂ€kerstĂ€lla ifall man felaktigt bryter mot 9-timmarsdygnsvilan, som Ă€r avtalad mellan Kommunal och SKL, som Ă€r arbetsgivarorganisationen. 

Avtalet gĂ„r enkelt att hitta via SKL:s hemsida om man söker pĂ„ AllmĂ€nna bestĂ€mmelser (AB 17) 13 § Mom. 6. 

Anledningen till förslaget Àr vittnesmÄl frÄn flera anstÀllda, som menar pÄ att de schemalÀggs med stundtals kortare dygnsvila Àn kollektivavtalet, vilket inte fÄr ske. Undantag frÄn dygnsvilan fÄr ske, men bara vid akuta hÀndelser och det fÄr absolut inte schemalÀggas, för dÄ rÀknas det som systematiskt.

Jag kunde inte i min vildaste fantasi tĂ€nka mig att möta det hĂ€tska och osakliga motstĂ„ndet i talarstolen frĂ„n ”arbetarpartiet” Socialdemokraterna. Det utmĂ„lades som att jag var ute efter att Ă€ndra pĂ„ avtal mellan fack och arbetsgivare, vilket givetvis inte alls var fallet. För övrigt fick jag inga sakliga argument för varför man inte skulle genomföra en granskning. 

Mitt syfte Ă€r att sĂ€kerstĂ€lla arbetsmiljön och att avtal efterlevs. Det har visat sig att facket sjĂ€lvt inte alltid riktigt klarar av detta inom vĂ„rd och omsorg. En del fackligt förtroendevalda inom kommunen har valt att sluta sina uppdrag med anledning av bemötandet frĂ„n arbetsgivaren samt efterföljande personliga konsekvenser som hĂ€rrör frĂ„n arbetet. Personal har Ă€ven uttryckt att de inte fĂ„r tillrĂ€ckligt stöd frĂ„n fackligt hĂ„ll. KompetensnivĂ„n hos de nĂ€rmaste cheferna Ă€r förhĂ„llandevis lĂ„g nĂ€r det gĂ€ller kollektivavtal och lĂ€mpligt ledarskap. Kommunal centralt uppmuntrade Ă€ven mitt initiativ och tyckte det Ă€r viktiga frĂ„gor att lyfta, oavsett vilket parti som lĂ€gger förslagen. 

Som kommunpolitiker har man ett arbetsgivaransvar att förbÀttra, utveckla samt granska kommunens arbete. Detta Àr helt i linje med vÄr motion, som alltsÄ den styrande minoriteten, med S i spetsen, avslog. Förlorarna Àr tyvÀrr de anstÀllda inom vÄrd och omsorg.

Det Ă€r uppenbart att det mĂ€rkliga motstĂ„nd jag mötte i kommunfullmĂ€ktige beror pĂ„ att jag lyfte en obekvĂ€m frĂ„ga. Men jag gör det gladeligen igen. Det Ă€r viktigt att verka för att fĂ„ till en förĂ€ndring och höja kommunens svagaste yrkesgrupp till en skĂ€lig status och göra yrket till ett attraktivt yrkesval. Det Ă€r lĂ„ng vĂ€g fram till att devisen ”kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare” blir verklighet.