Den socialistiska duon Örnfjäder/ Eneroth ondgör sig i en debattartikel (VT 14/9) över Alliansens regeringsår och de nio alliansbudgetar som Sverige styrts med. De är tämligen ensamma om den kritiska bedömningen av svensk ekonomis förmåga att klara en åtta år lång utdragen finans- och skuldkris i vår omvärld. Det är knappast heller så att herrarnas försök att ta åt sig äran för den svenska ekonomins just nu starka tillväxt, imponerar eller förbättrar deras förtroende. För vem försöker de lura när de vill få oss att tro att endast åtta månader av socialdemokratisk ekonomisk politik redan skulle ha fått fullt genomslag?
Socialdemokraterna ondgör sig ofta över skattesänkningar, de menar att det är slöseri med gemensamma resurser. Men Alliansregeringens genomförda reformer har förbättrat svensk ekonomis funktionssätt. Det har inneburit att den enskilde fått behålla mer av sin lön, vilket ökat viljan att arbeta fler timmar och samtidigt ökat möjligheten att spendera mer, vilket i sin tur leder till fler arbetstillfällen. Därför har skatteintäkter ökat på arbete, inte minskat, tack vare skattesänkningar på just arbete. Det har förbättrat svensk ekonomis funktionssätt.
Socialdemokraterna har nu en god chans att i riksdagen få igenom sin andra budget, och med den föreslagna politiken lyder SKL:s dom att kommunerna de kommande åren får en sämre skatteutveckling. Redan om ett par år kommer hela den satsning Örnfjäder/ Eneroth klappar sig på bröstet för att vara helt uppäten, och då har vi inte tagit hänsyn till de ökade kostnader som vältras över på kommunerna. Men det allvarliga är alltså att den socialdemokratiska ekonomiska politiken riskerar att urholka skattebasen, för kommunernas del innebär det kraftigt försämrad skatteutveckling kommande år.
Vi befinner oss nu i högkonjunktur, då är det meningen att statens finanser ska gå med plus, just för att vi ska ha möjlighet att stimulera ekonomin i lågkonjunktur. Under den värsta finanskrisen vi sett i efterkrigstid var det inte bara lämpligt, utan helt nödvändigt, att låta statens finanser gå med minus för att stimulera ekonomin och rädda så många jobb som möjligt, vilket Sverige kan dra nytta av idag. Att som nu, gå med underskott under högkonjunktur, är inte bara fel, det omöjliggör också satsningar när nästa lågkonjunktur kommer, med mindre än en skenande statsskuld. Sverige står inför en rad tuffa utmaningar. Migration och integration är ett exempel, industrins vilja att fortsätta investera i Sverige är ett annat. Inte med ett trovärdigt ord berör herrarna Örnfjäder/ Eneroth de frågor som oroar människor, tvärtom är intresset mest att demonisera sina meningsmotståndare. Det vore klädsamt om vi i stället kunde börja med en sanningsenlig beskrivning av verkligheten.