Vi kan snart blicka tillbaks på ännu en högsäsong för besöksnäringen i Kalmar län. Ekonomiskt genererar länets turism 3,9 miljarder kronor. I direkta skatteintäkter genererar den 148 miljoner kronor till länets kommuner och 78 miljoner till landstinget. Räknar vi in de företag som till stor del gynnas av turismen som tvätterier och bensinbolag stiger skatteintäkterna väsentligt.
En viktig pusselbit i besöksnäringen är länets skärgård. Den lockar varje år många turister med sin vackra natur, fascinerande växter och djur, härliga bad och spännande historia. Här finns stora möjligheter till fler jobb och bättre inkomster, men för att de ska kunna tas tillvara behöver vi hantera ett antal utmaningar.
• Möjligheter för sysselsättning året runt. Vi behöver stimulera verksamheter som kan bedrivas både i skärgården och på distans.
• Dyra kommunikationer. Öarna i Smålandskustens skärgård har inga fasta broförbindelser. Det innebär att sjötransporter är den enda lösningen för att transportera gods och människor. Transporterna innebär höga kostnader för skärgårdens företagare. Det är också en utmaning för den som är bosatt på öarna att ta sig till grundläggande service.
• Bredbandsutbyggnaden. Här ligger skärgården efter. Utbyggnaden av nätet till öarna i skärgården är mer komplicerad och kostsam samtidigt som behovet är stort.
Regionförbundet gör redan i dag satsningar för en levande skärgård. För den som driver företag som är beläget på en ö utan fast förbindelse eller kör båt i turisttrafik har vi ett stöd för investeringar i företaget. Det kan handla om investeringar i byggnader, maskiner eller produktutveckling. Det kan också handla om investeringar i båtar.
Vi ger även stöd till transporter av gods, men bidragen kompenserar inte de merkostnader som en sjötransport innebär. Vi kommer därför att, tillsammans med skärgårdsborna, operatörerna, länsstyrelsen och berörda kommuner, uppvakta regeringen för att få till ändringar i regelverket. Parallellt med detta startar Kalmar Länstrafik en upphandling av persontransporter i skärgården. En viktig del i det arbetet blir att titta på hur trafiken kan organiseras för att möta skärgårdsbornas behov.
Regionförbundet kommer också att, genom uppdraget som regional bredbandskoordinator, initiera ett arbete för att hitta alternativa lösningar för en utbyggnad av fibernätet på öarna.
Insatserna ovan är bara en del i en större helhet. Ska vi skapa bättre utvecklingskraft i skärgården måste alla offentliga, privata och ideella aktörer dra åt samma håll. Det bidrar inte bara till en stärkt besöksnäring med fler besökare till vår vackra skärgård. Det skapar också möjligheter för att såväl dagens skärgårdsbor som kommande generationer att kunna bo och leva sina yrkesverksamma liv i skärgården.