Så bryter vi segregationen

Arbete. En viktig del av integrationen i Sverige.

Arbete. En viktig del av integrationen i Sverige.

Foto: YVONNE ÅSELL / SvD / TT

Debatt2016-08-26 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kriget i Syrien går in på sitt sjätte år. Även om antalet flyktingar nu minskar har vi stora utmaningar med att hjälpa alla som kommit senaste åren in i svenska samhället. Sverige har tagit ett stort ansvar för människor på flykt. Det förutsätter en väl fungerande integration. Där har vi misslyckats.

Arbetslösheten bland inrikes födda var i maj 4,2 procent, bland utrikes födda 21,2 procent. Nästan vart tredje barn med utländsk bakgrund lever i ekonomisk utsatthet och nästan 70 procent av alla som får försörjningsstöd har utländsk bakgrund. 75 procent av invandrade elever som börjar i svensk skola i årskurs 6–9 får inte gymnasiebehörighet. En stor del av dessa människor bor i de 53 områden som Polisen kallar för ”utsatta”.

I utanförskapsområden krävs breda insatser. Under sommaren har framför allt bilbränder och brottslighet fått stå i fokus. Kristdemokraterna vill nyanställa 2 600 poliser, varav 500 ska vara civilanställda. Detta gör vi för att fler poliser ger ökad trygghet. Vi vill också öka antalet lokala poliskontor, framför allt i områden där otryggheten ökar. Men problemen i utanförskapsområden varken börjar eller slutar med kriminalitet och fler poliser. De är konsekvensen av att ha ignorerat behovet av arbete och skola samt av att ha accepterat passiviserande system.

Det finns idag barn i Sverige som aldrig sett sina föräldrar gå till arbetet. En bättre utbildad arbetskraft är den långsiktiga lösningen, men människor måste få arbete här och nu, inte i nästa generation. Därför föreslår vi en introduktionsanställning, som ska vara som en vanlig anställning, men lönen ska vara 75 procent av kollektivavtalet eller lägstalön och 25 procent av arbetstiden ska ägnas åt lärande på jobbet.

Vi vill införa ett aktivt skolval för elever i samtliga kommuner. Vi vill höja lärarlöner, särskilt i utsatta områden och öka sommarundervisning för nyanlända elever. Vi vill också satsa på 6 000 fler speciallärare och 3 000 nya lärare i svenska som andraspråk.

Vi vill införa ett offensivt asylprogram. Det ska omfatta SFI, samhällskunskap och ett arbetskrav på asylboendet. Det kan innebära att till exempel hjälpa till med trädgårdsarbete, lokalvård och matservering. Dessutom vill vi införa ett fribelopp på 3 000 kronor i månaden som den asylsökande kan arbeta för innan dagersättningen sänks.

Det här är satsningar som måste göras för att Sverige ska fortsätta vara ett land av möjligheter, hopp och gemenskap. Inte ett land dit man kommer och berövas möjligheten till utveckling och självständighet. För att ta tillvara på människors inneboende drivkraft måste vi vända utvecklingen nu. Vi ska inte bara välkomna hit utan också hem.

Läs mer om