Situationen på den svenska bostadsmarknaden är en ständigt pågående kris. Det finns få områden där det råder sådan politisk enighet, från höger till vänster om problembeskrivningen som kring det faktum att det byggs alldeles för lite i det här landet. Så fort det blir dags att förklara vem som felat är börjar dock det sedvanliga fingerpekandet. Läget är än värre när det kommer till frågan om vad som borde göras. Politikerna har en verktygslåda som kraftigt har underlevererat i många decennier och här krävs nytänkande. De goda nyheterna är att vi har hittat ett sådant verktyg – crowdfunding.
De senaste åren har varningarna duggat tätt. Boverket, fristående debattörer och politiker i alla partier påpekar att gapet mellan antalet bostäder som behövs för att täcka behoven och bostäder som faktiskt byggs och planeras räknas i tiotusental. Utan att vidare gå in på vilken bedömare som gjort den bästa kalkylen kan vi konstatera att något behöver göras.
En vanlig missuppfattning är att om en bostad är ekonomiskt fördelaktig att bygga så kommer den också att byggas och att alla problem på marknaden härrör från regleringar. I själva verket är det så att byggbolagen har portföljer med objekt som skulle kunna förverkligas men på grund av att de inte lyckas skaffa sig tillräckligt med kapital så tvingas de prioritera bort vissa av dessa.
Tack vare moderna kapitalanskaffningsmetoder som crowdfunding, där ett stort antal investerare tillsammans finansierar något, kan vi skapa en bättre matchning mellan investeringsvilligt kapital och företag på jakt efter kapital med låga transaktionskostnader för båda parter. Vi har på kort tid lyckats samla in över 100 miljoner kronor till ett 15-tal projekt genom crowdfunding. Detta har resulterat i att ett stort antal bostäder och andra fastigheter har kunnat förverkligas.
Självfallet är det inte så att crowdfunding kan lösa alla problemen kring bostadssituationen. Det är den typen av tankesätt – jakten på det perfekta policyverktyget – som bidrar till låsningarna i debatten. I en värld som blir allt större där samtidigt aktörerna på finansmarknaden blir mindre och mer snabbfotade lämpar sig industrisamhällets storskaliga tänkande allt sämre för samhällsplanering.
Sverige har i dag en världsunik position vad gäller startupföretag. Många av dem är precis som vi verksamma inom finanssektorn. Vi är helt övertygade om att samhället skulle gynnas kraftigt av att politiker nu och i framtiden tittar på vilka problem som vi dragits med länge skulle kunna avhjälpas av att ett näringsliv som på kort tid har förändrats ges bättre villkor att leverera lösningar. Vi välkomnar därför den senaste tidens debatt om villkor för startupföretag och ser fram emot att prata med både politiker, byggföretag och privatpersoner som vill investera pengar om hur vi kan få fler bostäder i Sverige.