Vi vet att väl fungerande konkurrens är viktigt för att man ska kunna göra bra affärer och för att utvecklingen av bättre varor och tjänster ska fortgå. Tyvärr fungerar konkurrensen på den offentliga marknaden alldeles för dåligt. Det görs tusentals offentliga upphandlingar runt om i landet varje år. Många företag borde vara intresserade av att göra affärer med offentlig sektor. Det handlar om kunder där det sällan är bekymmer med betalningen och man får in foten på en enorm marknad. Varje år upphandlar den offentliga sektorn varor och tjänster från privata företag för cirka 600 miljarder kronor. I en normal kommun står inköpen från det privata näringslivet för cirka 30 procent av den totala budgeten.
Trots den stora potentialen till affärer kommer det i snitt inte in mer än 4,5 anbud per upphandling. Det vanligaste är att det bara kommer in två anbud vid en offentlig upphandling. Detta innebär att konkurrensen sätts ur spel, utvecklingen går långsammare och de offentliga upphandlarna gör sannolikt sämre affärer. Skattepengarna används dåligt.
En viktig del i förklaringen till det låga antalet anbud handlar om att man från företagens sida är missnöjda med hur de offentliga upphandlarna ställer krav. I Kalmar län uppger 74 procent av företagen att de helt slutat delta i offentliga upphandlingar eller att de en eller flera gånger avstått från att delta i offentliga upphandlingar på grund av irrelevanta och/ eller otydliga krav på varan eller tjänsten.
21 procent av företagen i länet menar att kommunernas förfrågningsunderlag ofta innehåller krav som är otydliga eller irrelevanta. Vi kan dock se att det i landet som helhet finns stora skillnader i missnöjet. I Skåne, Örebro och Södermanland menar 15-16 procent av företagarna att man ofta möts av irrelevanta eller otydliga krav i kommunernas upphandlingar. Detta pekar på att det går att få företagen mer positivt inställda till offentlig upphandling, missnöjet är inte hugget i sten. Däremot kommer det krävas mycket arbete för att komma framåt.
En god start är att arbeta aktivt med dialogen med näringslivet. De allra flesta företagare vill vara bra leverantörer och de vill ha möjlighet att leverera kvalitet till ett bra pris. De vet att detta är förutsättningen för fortsatta affärer i både privat och offentlig sektor. Möjligheterna till dialog med näringslivet är större än många tror. Fråga dem som ska leverera varorna och tjänsterna om hur de anser att kraven bör formuleras så att det blir möjligt att leva upp till dem. De kan också berätta om vad man ska vara extra noga med att titta på i uppföljningen. Ingen vill nämligen att en konkurrent som fuskar ska få vinna affärer.
Vi vill gärna delta i en diskussion om hur kommun, företag och vi näringslivsorganisationer tillsammans kan arbeta för att förbättra den offentliga upphandlingen. Det är en avgörande fråga för oss alla om vi ska behålla svensk konkurrenskraft och vårt välstånd på sikt.