79 vårdplatser på de tre sjukhusen i Kalmar län har panikstängts i höst. Den rödgröna majoriteten har börjat i helt fel ände och fortsätter nu ta beslut utan varken karta eller kompass. Om de bara hade
besinnat sig och gjort saker i rätt ordning hade de sluppit både vår och allmänhetens kritik. Nu känner vi oss dock tvungna att berätta hur man borde göra.
Kalmar län får en allt äldre befolkning, det är ingen nyhet för någon. Att människor lever längre påverkar förstås vårdbehoven och vårdens förutsättningar. Bland annat genom att en liten andel människor behöver en stor andel av sjukvården. Det är den andelen som verkligen behöver vårdplatserna på sjukhusen.
Andra patienter, den stora andelen, med mindre vårdbehov, skulle egentligen aldrig behöva vistas på sjukhus över huvud taget. Tänk dig en framtid där du kan vara inskriven på ett sjukhus men få all vård
du behöver i hemmet eller i alla fall i hemkommunen via primärvården. Då behöver vi utveckla primärvården och utöka öppettiderna där för att kunna ge full service och ta ett helhetsansvar. Bland annat skulle hälsocentralerna kunna få särskilda äldremottagningar, för att äldre patienter inte ska behöva resa kors och tvärs över länet för att få sin vård.
Vi vill också på allvar prova modellen med bedömningsbilar. Det är en vidareutveckling av ambulansverksamheten och används med framgång ibland annat Värmland. En bedömningsbil kan skickas ut till den som ringt Sjukvårdsupplysningen 1177, för att göra just en bedömning. Klarar patienten sig på egen hand, med vård i hemmet eller måste han eller hon få hjälp i primärvård eller rent av på sjukhus?
Varför är detta lösningen då? Jo, det är nämligen så att den demografiska utvecklingen pekar åt ett enda håll. Vi blir äldre, ett fåtal får ett väldigt stort vårdbehov medan fler drabbas av traditionella, åldersrelaterade åkommor. Om den växande skaran äldre med vårdbehov ska rymmas i sjukhusvården som den ser ut i dag kommer vi vara tvungna att bygga större sjukhus med större medicinkliniker. Det är bättre att lägga pengarna på vård än på lokaler.
Därför behöver vi definiera om sjukvårdens uppdrag till att vara ett aktivt stöd för primärvården eller den vård som kan utföras i hemmet. Morgondagens vårdavdelning är inte bunden till sjukhuset, utan finns hemma eller på en mellanvårdsplats hos kommunen. Vi vill sudda ut de organisatoriska gränser som i dag utgör hinder för att få en god och sammanhängande vård.
Det här är vad vi tycker borde göras. Inga tokryck, inga panikåtgärder och inga drastiska kast för patienter eller personal. Bara en logisk utveckling för en bättre fungerande och mer patientvänlig vård. En vård som också kommer att kunna leda till en stabilare personalpolitik med bättre kontroll på kostnaderna.
Dålig kontroll på kostnader är det som har utlöst de rödgrönas tokryck. Nu har vi bjudit på lösningen, på hur de skulle ha gjort från början. Varsågoda.