Så kan vi utveckla Sverige

Framtid. Skolan är en nyckelfaktor för utvecklingen i Sverige.

Framtid. Skolan är en nyckelfaktor för utvecklingen i Sverige.

Foto: Roald, Berit

Debatt2015-11-27 16:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En god omvandlingsförmåga har gjort Sverige till ett av Europas rikaste länder. Men vår konkurrenskraft sjunker. Nu prövas förmågan till förnyelse av globalisering, digitalisering och hållbarhetskrav samtidigt som flyktingsituationen innebär utmaningar för att dra nytta av invandrad kompetens.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) projekt Attraktionskraft för hållbar tillväxt presenterar en framtidsbild: Sveriges välstånd ökar genom företag som utnyttjar de nya affärsmöjligheter digitalisering och hållbarhet innebär. Individer ser sin framtid i kvalificerade arbeten, bra levnadsmiljö, ett demokratiskt ledarskap och en öppen samhällskultur.

Vår framtidsagenda bygger på en helhetssyn om nödvändiga förändringar för ökad attraktivitet och konkurrenskraft:

• Värna grunden för vårt välstånd genom konkurrenskraftiga villkor för företagen. Bara konkurrenskraftiga och lönsamma företag kan fylla sin samhällsuppgift; att tillfredsställa människornas och samhällets behov av varor och tjänster.

• Var rädd om välfärdens intäkter genom att utforma ett skattesystem som ger tillräckliga intäkter utan att påverka incitamenten för individer och företag negativt. Endast då kan vår välfärdsmodell utvecklas.

• Rusta individen för omställning och livslångt lärande. Alla måste räkna med att vidareutbilda sig. Hela utbildningssystemet, även högskolan, måste därför underlätta individers omställning.

• Ge lärarna en verklig chans att förbättra undervisningen i skolan. Nycklarna är kompetensutveckling, kollegialt lärande och bättre ledarskap.

• Sätt tydliga mål om internationell konkurrenskraft för svenska universitet och högskolor. Stimulera lärare och forskare till nytänkande för att stärka universitetens attraktionskraft.

• Betala tillbaka infrastrukturskulden med ränta. Utnyttja även svenskt privat pensionskapital för att investera i infrastruktur.

• Bryt upp gamla låsningar och lös den svenska bostadskrisen. Kombinera åtgärder som stimulerar nybyggnation och ökar rörligheten i det befintliga beståndet.

• Skynda på utvecklingen av en innovationsvänlig offentlig sektor. Detta kräver innovationer, förmåga att utnyttja digitaliseringens möjligheter och samarbete med näringslivet.

För att möta framtidsutmaningarna måste vi utnyttja Sveriges tradition av breda politiska lösningar, ansvarstagande parter på arbetsmarknaden och ett handlingskraftigt, medmänskligt civilt samhälle. Det kan skapa ett attraktivt Sverige.

Läs mer om