Enligt den senaste prognosen för 2016 går hälso- och sjukvården i Kalmar län back med mer än 220 miljoner kronor jämfört med budget. Kostnaderna för inhyrd personal prognosticeras till cirka 160 miljoner kronor.
I ett försök att avhjälpa kostnaderna för hyrpersonal har den rödgröna majoriteten panikstängt ett stort antal vårdplatser vid länets tre sjukhus. Alliansen går ut och kräver att vårdplatserna öppnas och att sjuksköterskornas status höjs, men avsätter inga medel för vare sig öppnande av vårdplatser eller höjda löner. Istället vill man spara kraftigt på hälso- och sjukvården, bland annat genom att skicka hem patienterna ännu snabbare från sjukhusen.
I kontrast till både de rödgröna och Alliansen avsätter vi Sverigedemokrater i vårt förslag till landstingsbudget för nästa år 70 miljoner kronor extra för att klara full bemanning och för att återöppna vårdplatserna. Detta kan 2018 och 2019 minskas till 50 respektive 30 miljoner, i takt med att beroendet av hyrbolagen minskar och vårdpersonalen avlastas administrativa uppgifter. Från och med år 2017 avsätter vi dessutom 50 miljoner extra i lönesatsning för specialistsjuksköterskorna.
För att avlasta sjukvårdspersonalen och ge dem mer tid för patientnära vård ska de medicinska sekreterarnas potential utnyttjas till fullo. Sjukvårdspersonal ska inte utföra några uppgifter som kan utföras av de medicinska sekreterarna.
Beroendet av hyrpersonal vill vi eliminera genom bland annat ökad rekrytering bland de svenska läkarstudenter som studerar utomlands, genom kontraktering av läkare och förmedling av bostäder till nyanställd sjukvårdspersonal. Sjukvårdspersonal ska också besöka alla niondeklassare för att locka ungdomar till sjukvårdsyrken, med möjlighet till prova-på-veckor.
Vi vill reducera kostnaderna för den del av administrationen som inte är direkt vårdrelaterad. Mellan åren 2008 och 2016 har antalet tillsvidareanställda handläggare i landstinget (KLT borträknat) ökat från 151 till 233, en ökning med 54 procent, att jämföra med antalet tillsvidareanställda läkare, sjuksköterskor och undersköterskor under samma period, som ökat från 3 368 till 3 550, det vill säga med fem procent.
Mot bakgrund av detta vill vi ompröva nuvarande administrativa strukturer och processer, så att de bättre tar tillvara digitaliseringens möjligheter till effektivisering. Vi lägger därtill ett generellt sparuppdrag på förvaltningarna på en procent till och med 2019. Sammantaget ger dessa åtgärder minskade kostnader på 34 miljoner kronor 2017, 64 miljoner 2018 och 94 miljoner 2019.
Sverigedemokraterna i Kalmar läns landsting lägger för 2017 en budget i balans, som säkerställer en realistisk utfasning av hyrpersonal och återöppnade vårdplatser och som förbättrar förutsättningarna för en hög vårdkvalitet för patienten och en god arbetsmiljö för personalen.