Alliansens budgetförslag går ut på att landstinget gasar och bromsar samtidigt. Sjukvårdsförvaltningarna dras med stora och växande underskott, tillgängligheten sjunker och många av medarbetarna är hårt belastade med ökad sjukfrånvaro som följd. Det krävs en kombination av väl avvägda satsningar och kostnadsminskande åtgärder för att vända utvecklingen.
Vi vill satsa på primärvården som är i störst behov av resursförstärkningar och lägger 15 miljoner kronor mer än den rödgröna majoriteten. Ju mer förebyggande och tidiga insatser i primärvården, desto mindre dyr sjukhusvård i ett senare skede.
Landstingsdirektören får i uppdrag att genomföra åtgärder som 2016 minskar kostnaderna för hela landstinget med 76 miljoner. Fokus ska ligga på service, administration och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Politiken behöver ta ett tydligt ansvar för att undvika panikåtgärder med personalnedskärningar och skattehöjningar i framtiden, och för att medborgarna ska ha fortsatt tillgång till en nära, tillgänglig och patientsäker vård.
Majoriteten har varit snar med att framhålla att landstinget i många år visat plus på sista raden i resultaträkningen. Det har varit möjligt genom landstingsalliansens sanering av ekonomin 2004-2006, en stor andel av alliansregeringens kömiljard, återbetalade försäkringspremier och andra extraordinära intäkter. Samtidigt har majoriteten talat tyst om att sjukvårdsförvaltningarna går med allt större underskott. I år ser det ut att sluta på 196 miljoner. Det förväntade minusresultatet på sista raden verkar dock vändas till plus. Med anledning av flyktingsituationen föreslog regeringen förra veckan ett tillfälligt stöd. Det ger landstinget 71 miljoner kronor som räddar majoriteten i elfte timmen. Ekonomiprognosen för resten av mandatperioden ser dyster ut. Majoritetetens svar i detta läge är att underskotten i förvaltningarna ska försvinna genom ”ständig förbättring” och ”Varje dag lite bättre”. Det har inte funkat förr, det kommer inte funka nu.
Satsningen på primärvården är nödvändig. Allt fler vårdinsatser förs över från sjukhusen till hälsocentralerna utan att resurserna följer med. Personalen har svårt att hinna med och det blir svårare att locka nya medarbetare, särskilt på landsbygden. Satsningen är en tydlig signal som gör det enklare att rekrytera. Enskilda hälsocentraler behöver också kunna locka med högre lön.
Hälsovalet inom primärvården måste bli konkurrensneutralt och stimulera till fler filialmottagningar. Privata utförare ska ha samma förutsättningar som offentliga. Med majoritetens politik riskerar vi att fler privata utförare lägger ner och att möjligheten till fast läkarkontakt försämras.
Det är huvudspåren i vår budget. Den rymmer också ett antal förslag som är särskilt viktiga för Västervik:
• Nya lokaler för onkologin
• Inriktningsbeslut 2016 för neonatalavdelningen
• En utvecklingsstrategi för skärgårdstrafiken
• Palliativ vårdenhet på sjukhuset
• BUP-platser på sjukhuset
• Flytta in primärvårdsjouren på akuten