Så utvecklar vi sjukvården

Sjukvård. Majoriteten i landstinget lägger en rad förslag för att stärka och utveckla verksamheten.

Sjukvård. Majoriteten i landstinget lägger en rad förslag för att stärka och utveckla verksamheten.

Foto: Ellen Kindstrand Nielsen

Debatt2015-12-02 13:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om Landstinget i Kalmar län har relativt korta vårdköer så oroas fortfarande patienter av att få vänta. Vårt politiska mål är därför att tillgängligheten ska förbättras varje år och att landstinget 2018 ska ha en köfri vård. Då ska alla patienter veta vilket som är nästa steg i behandlingen och få en tid direkt i handen efter sitt besök.

Vi vill satsa 23 miljoner kronor extra nästa år för att minska väntetiderna. Av dessa ska sju miljoner kronor fördelas direkt till primärvården för att kunna ta emot fler patienter. Tio miljoner extra öronmärks för att förbättra primärvårdens tillgänglighet i glesbygden. Vi vill se till att alla invånare, oavsett var man bor, ska ha närhet till en trygg hälso- och sjukvård. Genom satsningen på filialmottagningar säkerställs att primärvården finns tillgänglig även på de mindre orterna. Vi föreslår också att landstinget inför fler e-hälsotjänster, att patientöverenskommelser breddinförs och att en digital hälsocentral inrättas med tekniska lösningar så att vården kommer närmare patienterna.

I vår budget satsas också extra medel till barn- och ungdomstandvården och till barn- och ungdomspsykiatrin. För att korta ned köerna krävs det årliga satsningar. Inom psykiatrin prioriteras folkhälsoarbetet, att utveckla missbruksvården och utbyggnad av första-hjälpenutbildningar för att förebygga självmord. Resurser avsätts också till driften av så kallad robotassisterad titthålskirurgi. På det sättet kan mer avancerade ingrepp göras i länet inom cancervården, gynekologin och urologin.

Utöver dessa områden satsas också resurser för att genomföra snabbspår med yrkessvenska och språkpraktik för nyanlända med sjukvårdsbakgrund. Vi vill korta väntetiden för flyktingar att komma i arbete och bättre ta tillvara den kompetens som finns.

I budgeten föreslås att mammografi och preventivmedel blir kostnadsfritt. För barn blir även läkemedlen helt kostnadsfria och för ungdomar blir tandvården kostnadsfri upp till 21 år. Detta som en följd av den nya rödgröna samarbetsregeringens politik. Totalt får landstinget över 100 miljoner i ökade bidrag och statsbidrag från staten som nu kan omsättas i reformer. Bland annat möjliggörs nya satsningar på cancervården och kvinnosjukvården.

Därtill avsätter vi bland annat resurser till nybyggnation för Folktandvården i Vimmerby, investerar i ombyggnation och nybyggnation för vårdavdelningar/mottagningar på Västerviks sjukhus samt ser över hur Gamleby hälsocentral ska få nybyggda lokaler.

Landstinget i Kalmar län är i grunden välskött. Kvaliteten är hög och patienterna nöjda.

Med vår inriktning kommer landstinget att ta nya steg för att åstadkomma Sveriges modernaste hälso- och sjukvård. Vår färdriktning är tydlig: Alla ska ha rätt till en köfri vård efter behov.

Läs mer om