Säkra framtidens dricksvatten

Hampe Mobärg vill öka konsumentmakten på VA-området.

Hampe Mobärg vill öka konsumentmakten på VA-området.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Debatt2014-12-15 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen rapporterade VT om det omdebatterade beslutet att höja VA-taxan i Västerviks kommun med ytterligare 7 procent 2015, efter den 17-procentiga höjningen 2014. Underhållsbehoven av VA-nätet börjar märkas, och kommunen kommer att behöva investera 370 miljoner kronor fram till 2020.

Att inse behovet av taxehöjningar för att möta ökade kostnader är ett steg i rätt riktning. Men för att säkra ett långsiktigt hållbart underhåll av våra VA-system behöver vi också införa en nationell leveransgaranti för vattenkonsumenter, på samma sätt som genomförts på elområdet, SJ med flera. Det är även kostnadseffektivt - att driva en underhållsfilosofi som innebär att man lagar när det går sönder är dyrt.

I genomsnitt har en kommun i veckan så stora problem med vatten- och avloppsystemet (VA-systemet) att invånarna uppmanas koka sitt dricksvatten. Det är ingen slump, utan en följd av att Sveriges kommuner under lång tid inte tillfört tillräckligt med resurser. Beräkningar från Svenskt Vatten visar att förnyelsetakten i vårt drygt 17 000 mil långa VA-nät ligger på 0,4-0,5 procent, jämfört med de 0,6-0,7 procent som skulle behövas.

Underhållsbehovet skjuts idag på framtiden, och med det ökade risker för läckor och medföljande negativa effekter för dricksvattenkvalitet, smittspridning och ohälsa. På kort sikt kostar det dessutom inte särskilt mycket för kommunerna att hålla en lägre kvalitet i leveransen av vatten och avlopp – man lagar bara när ledningar går sönder och betalar därefter.

Som kund kan man heller inte välja bort en VA-leverantör – vi får helt enkelt finna oss i att ställa om vardagsrutinerna, hämta vattentankar, koka kranvattnet innan salladen ska sköljas och tänderna ska borstas. Vad allt detta kostar i hälsa, tid och ansträngning för invånare och näringsidkare ska inte underskattas och situationen är inte hållbar.

Ett steg i rätt riktning vore därför att öka konsumentmakten genom införandet av en leveransgaranti för vatten och avlopp. Hushåll som varit utan fungerande vatten och avlopp under längre än en vecka skulle därmed ha rätt till stöd och ersättning, till exempel genom färskvattenleveranser och möjligheten att enkelt få ekonomisk ersättning eller lägre taxa för perioden i fråga. Det skulle skapa incitament för Sveriges kommuner att renovera i en starkare takt.

Som konsument har man 2014 i de flesta fall ett starkt skydd och rätt att kräva ersättning när man inte får vad man betalat för. Varför ska vatten och avlopp vara annorlunda? Det är hög tid att öka konsumentmakten inom vatten och avlopp – genom införandet av en leveransgaranti bidrar vi till att säkra rent dricksvatten även i framtiden.

Läs mer om