Säker tillgång till energi till konkurrenskraftiga villkor är en grundförutsättning för näringslivet. Det gäller inte minst i Smålandsregionen där industrin i hög grad fortfarande spelar en avgörande roll som tillväxtskapare. Men betydelsen av säker energitillförsel stannar givetvis inte vid industrin.
Beslutet att snabbstänga kärnkraftsverken Oskarshamn I och II, liksom att förtidsstänga Ringhalsverkets reaktor 1 och 2 ställer problemet på sin spets. Det reser många frågor som måste diskuteras – och det snabbt. Avsaknaden av en trovärdig energipolitik riskerar att bli dyrbar.
På nationell nivå var tanken att den nytillträdda parlamentariska energikommissionen skulle arbeta med öppna mandat som inte i förväg låser sig vid enskilda energikällor, eller tekniska lösningar. Dessvärre innebär det senaste halvårets utveckling i praktiken att de öppna mandaten i hög grad blir helt meningslösa. Oklara spelregler för exempelvis vindkraft vad avser framtida subventioner och skatter, liksom att det idag låga oljepriset försvårar också kalkylerna för mer klimatmässigt intressanta alternativ, gör situationen än mer osäker. Andra övergripande nationella problem gäller överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige, liksom hur försörjningstryggheten kan säkras.
En annat stort frågekomplex gäller hur snabbavstängningen av kärnkraften kommer att påverka statsfinanserna. Hur förändras statsintäkterna utan de skatteinkomster som erhålls från den högbeskattade kärnkraften? Hur stora riskerar de extra statsutgifterna att bli när avvecklingskostnaderna kommer tidigare och då kärnkraftsfonden (som är tänkt att betala avvecklingen) missar 10-20 års inbetalningar jämfört med de förväntade. Ska elmarknaden drivas av marknadsekonomi?
Den tredje, om möjligt än större frågan, gäller hur bristen på långsiktiga spelregler på energimarknaden och säker energitillförsel påverkar framtida investeringar i Sverige. I en värld där konkurrensen blir allt tuffare, är risken stor att denna kostnad bara blir större och större.
På regional nivå slår beslutet att snabbstänga reaktorerna i Oskarshamn på kort sikt givetvis hårt mot Oskarshamnsregionen och mot många anställda och deras familjer. Detta är allvarligt i sig. Än värre är dock att snabbavstängningen reser frågor kring hela regionens energitillförsel, både vad avser försörjningstryggheten och priserna. Regionen har många energiintensiva företag inom bla fordon, plast, gjuteri industrin där den internationella konkurrensen är hård. Landstingen bedriver också verksamhet som är beroende av stabil och tillförlitlig effekt i elnätet. Kostnaderna för regionen i termer av förlorad tillväxt och förlorade jobb riskerar därför att bli hög.
Att beslutet om snabbstängning togs av majoritetsägaren EON i strid med den nästan lika stora minoritetsägaren Fortum visar tydligt hur osäkra bedömningarna av den framtida elmarknaden är. Detta gör det än viktigare att Sverige får en långsiktigt trovärdig energipolitik.