Kommunal kärnverksamhet är vård, skola och omsorg – det vet alla. En kommun ska också tillhandahålla gator, ansvara för vatten och avlopp samt sköta avfallshantering. Men är det en kommunal uppgift att äga och förvalta en campinganläggning. Denna kan drivas vidare i privat regi.
Västervik Resort AB (Lysingsbadets camping) är ett bolag med Västerviks kommun som ägare och där kommunen erhåller en tomträttsavgäld på 4,5 miljoner kronor.
Anläggningen har de senaste åren byggts till med rasande fart. I takt med detta har även lånevolymen ökat och är i dag 56,4 miljoner kronor. Samtidigt har bolagets lönsamhet varit dålig – samtidigt görs det bara en blygsam avkastning till ägaren (vi skattebetalare). Avkastningskravet är 4,5 procent och resultatet är bara en halv miljon kronor.
Det är alltså ingen lysande affär och mycket sämre än kommersiella bolag.
Men har vi inte ökat värdet på anläggningen? Jo visst, men marknadsvärdet av en investering blir större än investeringskostnaden i takt med inflatationen, det vill säga först efter flera år.
Vilka risker tar vi som ägare om vi fortsätter den offensiva investeringsplanen?
Om konjunkturen dalar och vi får problem med minskade besök – då står vi med lån som måste betalas med ägartillskott, det vill säga skattepengar.
Vad händer om vi inte orkar hänga med i ledningens tillväxtplaner? Då är risken uppenbar att ledningen känner sig motarbetad och tappar den gnista som gjort att anläggningen de senaste åren haft en enastående utveckling.
Västerviks kommun står mitt i ett expansivt investeringsprogram, där många projekt tävlar om begränsade resurser. Ett av de mest angelägna är byggandet av en södra infart. Vi måste välja. Vilken är kommunens kärnverksamhet? Att bygga vägar eller att äga campingaläggning?
Sälj Lysingsbadets camping, nu.