Samarbete för klimatet

Extremväder. Översvämning i Kalmar i januari i år.

Extremväder. Översvämning i Kalmar i januari i år.

Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Debatt2017-06-28 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I början av juni presenterade Svensk försäkring och Svenska miljöinstitutet en lista över hur kommunerna arbetar med klimatanpassning. Här i Kalmar län kan vi glädjas åt ett välutvecklat arbete med klimatanpassning i Västervik med en 13 plats i kommunrankningen. Men det behövs mer samverkan för att rusta Kalmar län för ett förändrat klimat.

Ju snabbare vi minskar vår klimatpåverkan desto enklare blir anpassningen till ett förändrat klimat, men redan nu vi ser ett stort behov av mer samverkan och regionala insatser. Planering och åtgärder behöver samordnas, ofta över länsgränserna, till exempel gällande avrinningsområden för vatten. Det är värdefullt med kommuner som är bra förebilder men det behövs ett helhetsperspektiv. Alla kommuner har inte samma förutsättningar och en enskild kommun kan sällan lösa utmaningarna på egen hand.

Med ett varmare klimat ökar risken för extrema väderhändelser. I Sverige är vi bortskämda med riklig tillgång på färskt grundvatten. I SMHI:s länsvisa klimatanalyser ser man tydligt hur antalet dagar med låg markfuktighet ökar i framtiden, vilken i sin tur ökar risken för vattenbrist. Redan förra året fick vi känna på det och hittills i år har nio av länets tolv kommuner infört bevattningsförbud. Vattnet ska räcka till mycket; jordbruket behöver vatten till sina djur och konstbevattning, brunnar riskerar att sina och i våra kustområden riskerar vi att få inträngning av saltvatten. Dessutom ökar risken markant för skogsbränder, något vi tyvärr redan har sett i år. Vi behöver höja beredskapen och vara beredda på såväl vattenbrist som på framtida värmeböljor.

Det är nödvändigt med ett helhetsperspektiv i klimatanpassningsarbetet. Det kan inte bara handla om tekniska lösningar– vi behöver långsiktigt fundera över vilken typ av samhälle som ska byggas för att möta framtida förutsättningar och behov. Det är viktigt att ta hänsyn till naturskaderisker i samhällsplaneringen så att byggnader och infrastruktur kan försäkras även i framtiden. I förslaget från utredningen, som kom i slutet av maj, pekar man helt riktigt på behovet av nationell samordning när det gäller att förbereda Sverige för ett förändrat klimat.

Ett sätt är att gå igenom scenarier och vara förberedd. Vilken beredskap finns vid skyfall eller svår torka? Eller när Kalmar län drabbas av en långvarig värmebölja? Hur ska vi planera vårt samhälle?

Länsförsäkringar Kalmar län har funnits här i 177 år. Vår verksamhet bygger på den enkla idén att människor ska hjälpa varandra när något händer. Vi är experter på att förutse risker och vi delar med oss av vår kunskap om hur de ska förebyggas. Klimatanpassningsutredningen visar tydligt att klimatförändringar kommer innebära stora konsekvenser för samhället. Vi behöver vara förberedda och vi behöver hjälpas åt.

Läs mer om