Otryggheten bland människor på landsbygden växer i takt med att antalet stölder ökar. Nu har stöldtakten accelererat ytterligare, inte minst utmed E4:an. Många boende upplever sig utsatta, uppgivna och går med en ständig oro för inbrott. Stora ekonomiska värden står på spel när motorsågar, fyrhjulingar, diesel och skogsmaskiner försvinner. 50 miljoner kronor uppskattades bara dieselstölderna kosta maskinägarna i Sverige under 2012, idag vet vi att det är ännu mer. Vad kan vi göra och vilken hjälp finns att få? För LRF Sydost är detta en angelägen fråga då det berör nästan alla våra medlemmar.
LRF har länge velat se en ändring i kameralagen för att maskinägare ska få sätta upp kameror utan tillstånd från länsstyrelsen. Allt fler ägare till maskiner med diesel väljer att sätta upp övervakningskameror för att identifiera tjuvarna, men utan tillstånd från länsstyrelsen är det olagligt.
Varför anses det som integritetskränkande att sätta upp en kamera på landet när det inte gör det i tätorterna? Vi hoppas mycket på det tillägg Eskil Erlandsson spelat in i jaktlagsutredningen om att lättnader i kameraövervakning även ska innefatta förebyggande av brott på landsbygden.
Situationen för boende på landsbygden har både för och nackdelar. Grannsamverkan och lokalkännedom är stor, många är redan uppmärksamma på varje okänd bil och ovanlig händelse. Samtidigt är vi utspridda och extra utsatta då polisens närvaro är mindre än i staden. Vad som saknas är ett forum där informationen snabbt kan nå grannar, närboende men också polisen. Det finns exempel på där sms-tjänst fungerar bra. Facebook är en annan bra kanal men det måste bli klart för landsbygdsbor hur de använder den på bästa sätt. Boende behöver polisens hjälp för att hitta fungerande lösningar. En uppmaning till polisen - om det inte finns möjlighet att komma ut när ett inbrott är ett faktum, kom då ut till bygdegårdar och prata råd och tips i förebyggande syfte! Hur kan vi öka förståelsen för varandras situation och hjälpas åt? Det är oroande att polismyndigheten planerar ytterligare centraliseringar när poliserna behövs nära brottsplatserna. Vi behöver fler närpoliser, inte färre.
Vi vill uppmana alla att anmäla brott, även om det känns lönlöst. Utan en snabb anmälan kan inte tullen beslagta misstänkt stöldgods. Mycket av det som stjäls lämnar landet och idag är det alltför lätt att komma undan både strafflös och med stöldgodset i behåll. En gedigen brottstatistik är det som kan ge polisen mer resurser. Till sist - våra nyvalda politiker måste ta frågan på allvar innan anarki råder på landsbygden.