I sin ledare den 12 december skriver Mikael Sönne en fin text om två kommunanställda som gjort strålande bra insatser under 2015 (Tackis Sahpekidis och Lotti Jilsmo). Texten avslutas med en kort fundering om även kommunens föräldrar kommer att engagera sig i den nya skoldebatt som främst politiker, fackliga organisationer och lärare har inlett under hösten.
Vi vill gärna tacka Mikael Sönne för hans fokusering på skolfrågorna och ta chansen att förmedla från vårt håll vilka åtgärder som redan genomförts och hur vi ser på frågan i stort. För att förbättra arbetsmiljön och samtidigt ge våra barn och elever en välfungerande skolgång har vi precis utlyst 26,5 helt nya tjänster (varav 23 lärare). Vi är medvetna om att vi har en mycket ansträngd situation på några skolor. Vi ser och förstår situationen och vi arbetar för att lösa den, bland annat genom den rekrytering som vi beskrev ovan. Vi vill också, ihop med våra elever, föräldrar, medarbetare, ledare, fackliga organisationer och politiker fortsätta arbeta för att vara en skolkommun i framkant där både elever och medarbetare kan fortsätta att utvecklas och samtidigt ha en trygg arbetsmiljö.
De senaste årens ökande sjukskrivningstrend måste vändas med prioriterat arbete för att minska sjuktalen. Det kan dock vara värt att nämna att sjukskrivningarna minskade under oktober och att preliminära siffror visar att november i år har lägre sjuktal än 2012, -13 och -14. Vi måste vara beredda på att samhällsutvecklingen ibland medför både utmaningar och möjligheter, som innebär att vi måste agera på nya sätt. Ibland hävdas att situationen hos oss är mycket sämre än i övriga landet. Vi delar inte den bilden, tvärsom har vi mycket att vara väldigt stolta över i våra förskolor och skolor. Några exempel där våra elevers och medarbetares goda jobb har utmärkt sig, ihop med kommunens prioriteringar:
Genomsnittliga meritvärdet för elever i årskurs 9 har ökat från 210,6 under 2012, till 223,5. Vår kommun hittas på plats 37 av 290, högt över rikssnittet som är 210. Även högst i länet.
Nästan 80 procent av alla elever som går ut årskurs 9 klarar godkänt i alla ämnen. Fem procentenheter högre än rikssnittet.
I Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun 2015 – för förskola, grundskola och gymnasium – hamnar Västervik på plats 56 av 290.
I SCB:s preliminära årsrapport står att personaltätheten i förskolan i oktober 2015 var 5,4 barn per årsarbetare. Preliminärt en minskning med 0,4 barn sedan 2014, det vill säga den önskade effekten av ökad budget med fem extra miljoner till förskolan 2015.
Preliminära siffror för kommunal grundskola visar att vi 2015 har 10,55 elever per lärare, preliminärt en minskning med 0,45 elever. Regeringens lågstadiesatsning siktade på just detta.
Vi vill gärna fortsätta debatten härifrån och tar självklar gärna emot alla idéer som kan förbättra vår verksamhet!