Sätt igång: mindre byråkrati, mer personal i vården!

Svar på debattartikeln “Dags för administration och vård att komma närmare” den 14 december.

Mer personal, mindre byråkrati, är debattörernas lösning för vården i länet.

Mer personal, mindre byråkrati, är debattörernas lösning för vården i länet.

Foto: TT

Debatt2023-12-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna välkomnar debatten om byråkratin inom sjukvården, en fråga som vårt parti nu har drivit i många år. Antalet chefer och handläggare i Region Kalmar län har de senaste femton åren ökat från drygt 300 till drygt 600. Samtidigt har vi en skriande brist på sjukvårdspersonal, bland annat fattas uppemot 100 sjuksköterskor i regionen. 

I Centerpartiets debattartikel saknar vi dock konkreta förslag för att på allvar ta tag i den växande byråkratin. Vi håller med om att regionen behöver göra det enklare för olika delar av vården att samarbeta och kommunicera och att vi måste lägga resurser där de behövs mest. Men Centerpartiet besvarar inte frågan om varför det idag ska behövas dubbelt så många chefer och handläggare som för femton år sedan. Inte heller hur man ska locka fler av de 180 sjuksköterskor som numera arbetar som chefer och handläggare i Region Kalmar län att istället, helt eller delvis, arbeta direkt i vården.

Våra medborgare förtjänar vård utan onödiga köer, med kompetent personal och med respektfullt bemötande. Ingen ska behöva vänta veckor på en tid och sedan mötas av stressad och utarbetad personal. Arbetsmiljön för medarbetarna blir ohållbar på detta sätt, och vi måste våga göra förändringar för att skapa en hälsosam miljö både för patienter och personal på sikt.

Ja, det är helt rätt, vi måste lägga resurser där de behövs bäst. Det är just därför Sverigedemokraterna i Kalmar län hellre ser satsningar på högre löner, förbättrade arbetsvillkor och arbetsmiljö, tillgänglighet till bostäder för personalen i hela länet och en ökning av antalet utbildningsplatser för sjuksköterskestudenter. Arbetar vi tillsammans med personalen, kan vi fokusera på konkreta åtgärder och skapa en mer effektiv och hållbar vård för alla. Det är dags att agera för att göra vården bättre och mer hållbar för både personal och patienter. För ja, det är bara att sätta igång.

Mer personal, mindre byråkrati, är debattörernas lösning för vården i länet.
Mer personal, mindre byråkrati, är debattörernas lösning för vården i länet.