Sätt psykisk hälsa på dagordningen

Debatt2014-10-10 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag är det världsdagen för psykisk hälsa, ett alltid lika aktuellt ämne som ständigt behöver diskuteras och belysas.

Trots att Sverige är ett rikt land med god materiell standard mår vi allt sämre. Självmordstalen bland barn och unga mellan 15-24 års ålder har ökat allt sedan 1989. Sedan 2007 har antalet inläggningar på grund av psykisk ohälsa i Kalmar län ökat med nästan 25 procent enligt Socialstyrelsen. Den psykiska ohälsan ökar i flera olika grupper i samhället. Detta måste tas på allvar.

Olika grupper behöver olika insatser för att förbättra sin psykiska hälsa. I Kronoberg agerade man snabbt på Socialstyrelsens kritik och har hittat arbetsmodeller där barn- och ungdom kan få hjälp redan samma dag. Man beräknar ha hjälpt 1500 individer under de senaste två åren. I Kalmar läns landsting har den rödgröna majoritetens passivitet i utvecklingsarbetet av en liknande verksamhet gjort att våra barn- och unga tycks ha förlorat två år. Detta arbete behöver snabbas upp!

Vi kristdemokrater bedömer inte att det i första hand är ökad materiell standard som behövs för att förbättra den psykiska hälsan. Vi ser ett samband med globala förändringar, som ett allmänt högre tempo i samhället, men också att man tappat fokus på de gemenskaper i livet som är viktiga för vårt välbefinnande.

Vi människor är beroende av varandra för att må bra. Därför måste vi från politiskt håll värna och stärka de gemenskaper som skapar trygghet för oss människor. De små gemenskaperna är viktiga; nära och kära, familj och vänner, föreningar och idrottsklubbar. Familjen är grunden för trygga individer och ett tryggt samhälle. Familjen är prioriterad för oss kristdemokrater och måste värnas och stärkas.

Det är genom närvarande vuxna som våra barn har störst chans att växa upp till trygga personer, vilket stärker psykiskt välmående. Den nya regeringen vill inskränka familjers frihet kraftigt. Ett avskaffande av vårdnadsbidraget minskar familjens möjlighet att prioritera mer tid med barnen. En kraftigare kvotering av föräldraförsäkringen riskerar innebära att fler familjer inte kan ta ut alla sina dagar, när systemet blir mindre flexibelt, men uppenbarligen är den statistiska jämställdheten viktigare för den socialistiska regeringen.

Världsdagen för psykisk hälsa bidrar till att sätta frågan högre upp på dagordningen i samhällsdebatten. Vi är en aktiv röst för en förbättrad psykisk hälsa i hela samhället och prioriterar frågan kommunalt, i landstinget och på riksnivå. Vi har gemensamt ett ansvar för att våra medmänniskor ska må bättre. Gemensamt kan vi stärka samverkan och stärka familjerna, basen i samhället.

Läs mer om