SD: "SjukvÄrd gÄr före kultur med fÄ besökare"

Svar pÄ debattartikeln "SD Àr ett parti utan konsekvenstÀnkande".

Det Àr viktigare att jobba mot bristen pÄ sjukvÄrdspersonal, Àn att finansiera kulturevenemang med fÄ besökare, tycker skribenterna i ett svar pÄ en tidigare insÀndare i frÄgan.

Det Àr viktigare att jobba mot bristen pÄ sjukvÄrdspersonal, Àn att finansiera kulturevenemang med fÄ besökare, tycker skribenterna i ett svar pÄ en tidigare insÀndare i frÄgan.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2023-12-03 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi har alla rÀtt till olika Äsikter, men det Àr makabert att, som Janne NÀsström gör, skriva en hel debattartikel med argumentet att det Àr viktigare med stora kulturbidrag som gÄr till nÄgot enbart ett fÄtal invÄnare efterfrÄgar, Àn att sjukvÄrden fÄr tillrÀckliga resurser. Vi har i Kalmar lÀn exempel pÄ teater och konstmuseum med mycket fÄ besökare, men som av Region Kalmar lÀn erhÄller mÄngmiljonbelopp i kulturbidrag varje Är och dÀr mer Àn 90 procent av intÀkterna betalas av medborgarna via skattsedeln. Samtidigt har vi skriande behov i sjukvÄrden.

Ett axplock av problemen vi ser idag Ă€r att om man blir sjuk fĂ„r man ofta inte trĂ€ffa samma lĂ€kare och lĂ€karen man trĂ€ffar Ă€r ofta en hyrlĂ€kare, som inte kĂ€nner patienten och som mĂ„nga gĂ„nger löser problemen med bara fler mediciner. Har man tur, förstĂ„r man lĂ€karens instruktioner till hur man ska ta sin medicin. Det rĂ„der en enorm brist pĂ„ sjukvĂ„rdspersonal: vi behöver tillsĂ€tta 100 000 nya medarbetare i sjukvĂ„rden de kommande 30 Ă„ren i Sverige. I Region Kalmar lĂ€n fattas idag uppemot 100 sjuksköterskor och pĂ„ mĂ„nga hĂ„ll gĂ„r den fast anstĂ€llda, lojala sjukvĂ„rdspersonalen pĂ„ knĂ€na. Det handlar om ansvaret för att vĂ„ra lĂ€nsinvĂ„nare ska fĂ„ den sjukvĂ„rd man har rĂ€tt att krĂ€va.

Vi i Sverigedemokraterna anser inte att stora skattepengar, som sker idag, ska lÀggas pÄ en liten del av kulturen, som relativt fÄ lÀnsinvÄnare efterfrÄgar. Sverigedemokraterna anser inte att kultur ska vara till för en liten sÄ kallad kulturelit. Stöd till kultur ska istÀllet gÄ till det som fler mÀnniskor faktiskt vill ha. Kulturinstitutioner, som fÄr pengar frÄn regionen, mÄste helt enkelt bli bÀttre pÄ att tjÀna sina egna pengar genom att dra in mer intÀkter. Om de erbjuder mer som intresserar fler mÀnniskor, fÄr de fler besökare, dÄ blir de mer sjÀlvstÀndiga och fÄr en bÀttre ekonomi, som Àven det Àr positivt för samtliga invÄnare i regionen.

Sverigedemokraterna har heller aldrig, som Janne NÀsström hÀvdar, motarbetat cirkusar som sÄdana. DÀremot stÄr vÄrt parti starkt och stadigt för en god djurhÄllning, dÀr vi menar att djuren inte har det bra pÄ resande fot. Vi har sedan lÀnge menat att vilda djur absolut inte hör hemma pÄ en cirkus, det Àr totalt emot deras natur. Att dÄ, som Janne NÀsström gör, dra parallellen till rasism Àr att slÄss mot halmgubbar som inte existerar.