SD värnar strejkrätten

Konflikt. Medlemmar i fackförbundet Kommunal sätter upp anslag vid en strejk 2013.

Konflikt. Medlemmar i fackförbundet Kommunal sätter upp anslag vid en strejk 2013.

Foto: Johan Nilsson / TT

Debatt2015-11-12 04:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kaj Raving (V) far med osanning då han i en insändare påstår att Sverigedemokraterna vill göra inskränkningar i strejkrätten. Det som han vill stödja sig på är en enskild motion från en enskild ledamot. Inte partiets åsikter eller ställningstagande. Varje år lämnar riksdagens 349 ledamöter in tusentals motioner som senare i utskotten och i riksdagsbehandlingen inte stöds av respektive parti. Detta gäller såväl Sverigedemokraterna som Vänsterpartiet.

Vad gäller nivån i A-kassan har Sverigedemokraterna under lång tid drivit förslag om att höja den och vi ställer oss bakom den höjning som regeringen nu föreslår och som finns med i vår budget. I dag fungerar inte arbetslöshetsförsäkringen tillfredsställande i bemärkelsen att alltför få – bara en av tio – får ut 80 procent av sin tidigare inkomst.

I den nyligen avslutade utstationeringskommitten ställde vi oss även bakom slutbetänkandet om en reformerad Laval-lag. Vi vill på sikt att den så kallade Laval-lagen, som förhindrar fackförbund att vidta stridsåtgärder mot arbetsplatser med utstationerad arbetskraft som inte följer svenska kollektivavtal, ska rivas upp i sin helhet. Svenska fackförbund ska därigenom äga konflikträtt gentemot oseriösa arbetsgivare som utnyttjar arbetskraft eller aktivt ägnar sig åt lönedumpning.

För att försöka komma tillrätta med arbetsrelaterade besvär vill vi göra företagen mer benägna att aktivt arbeta för en bättre arbetsmiljö. Därför vill vi inrätta ett arbetsmiljöbidrag motsvarande 1 000 kr per tre anställda. Vår förhoppning är att detta skall uppmuntra till investeringar i personalens hälsa, vilket på sikt är en långsiktig investering för minskade sjukvårds- och rehabiliteringskostnader för samhället.

Sverigedemokraterna vill också satsa på ett nationellt kunskapscenter för arbetsmiljö för att via forskning hantera olika arbetsmiljöfrågor och dess effekter för samhället. Vi vill också intensifiera arbetet mot olyckor på arbetsplatserna och återställer därför det statliga stödet till fortbildning av fler skyddsombud.

Läs mer om