I en debattartikel den 9/9 skriver Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets landstingsråd om vikten av förebyggande arbete för att minska antalet självmord i länet. De påstår bland annat att de ”gett frågan om suicidprevention särskilt hög prioritet”. Det är ett vågat påstående sett i ljuset av vad de åstadkommit under tiden de styrt landstinget.
För några år sedan stängde samma partier Unga Vuxna-mottagningarna. Dessa var uppskattade och ett enkelt sätt för ungdomar mellan 16 och 24 år som mådde dåligt att få en snabb kontakt med psykiatrin. De rödgröna partierna försvarade sitt beslut med att Unga Vuxna-mottagningarna skulle ersättas av något annat. Det har tagit flera år. Under tiden har ungdomarna i länet inte haft några motsvarande mottagningar att vända sig till.
Men nu har äntligen landstingets barn- och ungdomshälsa startats. Målgruppen täcker dock inte hela åldersspannet som för unga vuxna utan riktar sig framför allt till skolungdomar. Tanken är att snabbare fånga upp ungdomar som mår dåligt. Med bättre tillgänglighet genom mobila team ska fler få hjälp i ett tidigt skede. En välkommen men senkommen satsning, som dock inte helt ersätter Unga Vuxna-mottagningarna.
Förebyggande hälsoarbete är viktigt, särskilt för barn- och ungdomspsykiatrin. När barn- och ungdomshälsan skulle införas föreslog Folkpartiet därför att de mobila teamen även skulle informera om psykisk ohälsa på länets skolor. Landstinget skulle exempelvis kunna informera eleverna om vad psykisk ohälsa är, vad som händer i kroppen och vart man vänder sig. Om ungdomar lär sig känna igen tecken på psykisk ohälsa kan de söka och få hjälp i ett tidigare skede.
När förslaget behandlades på senaste landstingsfullmäktige ville den rödgröna landstingsmajoriteten avslå förslaget. Detta trots att man i sina egna budgetriktlinjer tar upp vikten av förebyggande åtgärder, och trots att det finns vetenskapligt stöd för idéerna. Efter flera bisarra debattinlägg från rödgrönt håll skickades förslaget tillbaka för ytterligare utredning.
Det är obegripligt att den rödgröna majoriteten inte vill låta landstinget ta ansvar för att i ett tidigare skede motverka psykisk ohälsa hos länets skolungdomar. Skolornas elevhälsa har sällan tillräckliga resurser för förebyggande arbete. Landstinget behöver hjälpa till men tyvärr finns det alltför mycket prestige, ”täta skott” och revirtänkande.
När vårt förslag kommer upp nästa gång hoppas vi att de partier som ville avslå förslaget (S, V, MP, SD) tänkt ett varv till. Våra barn och ungdomar hjälps inte av vackert formulerade debattartiklar eller budgetriktlinjer om de inte backas upp av handling. De behöver kunskap och stöd, och en barn- och ungdomshälsa bör rimligen även kunna verka där barn och ungdomar finns: i skolorna.