Ska Sverige inte längre vara ett land för de strävsamma?

Alla som föds i Sverige startar med olika förutsättningar. Någon med två välutbildade föräldrar, en annan med föräldrar som inte kan svenska, någon med funktionsnedsättning och andra med en förälder.

Malin Sjölander (M).

Malin Sjölander (M).

Foto: Montage arkivbilder

Debatt2025-07-07 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gemensamt är att vi har en välfärd som ger stöd under uppväxten: kostnadsfri skola, gratis gymnasium och universitet med förmånliga studielån och bidrag. Det är ett unikt system som ger alla chansen att forma sin framtid, så länge man är beredd att kämpa och göra sitt bästa.

Socialdemokraterna har nu lanserat ett förslag som handlar om att ”blanda befolkningen” för att bryta segregation och öka integrationen. Idén om att människor ska flytta från utsatta områden till mer välmående, och vice versa. Men hur går det i praktiken? Vem ska egentligen flytta? Inte Magdalena Andersson i alla fall. Det gjorde hon klart på Expressens scen i Almedalen när hon fick frågan.

Vi känner flera exempel från verkligheten där människor slitit hårt för att ta sig fram — som en taxichaufför i Kalmar som sparat under många år för att köpa en lägenhet i ett nytt bostadsområde. Nu har området förvandlats till ett utanförskapsområde, där tryggheten och värdet på bostaden minskat drastiskt. Plötsligt står han med en bostad som är svår att sälja och med sparpengar som gått förlorade. 

Vi måste värna den strävsamhet som byggt Sverige. Att riva ner och blanda om utan att ta ansvar för orsakerna riskerar att förstöra för de som kämpat hårt. Politik som suddar ut gränser och belönar slarv hotar vår gemensamma framtid. Ska Sverige fortsätta vara ett land där alla har möjlighet att lyckas – eller ska vi acceptera att strävsamhet inte längre räknas?

Malin Sjölander (M), oppositionsråd Region Kalmar län
Olle Olson (M), vice ordförande Moderaterna Kalmar kommun