E-sport, organiserade tävlingar i dataspel, växer i en rasande fart. Så fort att det till och med för mig, som är en spelnörd sedan barnsben, knappt kan hålla takten med utvecklingen. De senaste åren har intresset exploderat, inte bara bland spelande ungdomar, utan även bland de stora multinationella företagen som vill ha en bit av kakan. Miljarder pumpas nu in i e-sportindustrin och satsningar avlöser varandra. Ett exempel är svenska medieföretaget MTG som köpte flertalet e-sportinriktade företag under 2015 för över en miljard kronor.
Men det är inte bara utövandet i sig som ökar, intresset av att titta på e-sport växer i samma flygande fart. 260 miljoner människor tittade någon gång under 2015 på e-sport, antingen på plats eller på sändningar på nätet. För det är just på nätet som det sker. Det är där spelarna, fansen och företagen håller till. Nu satsas det dock på flera håll för att göra spridningen ännu större för att nå den massan som inte likställer TV med internet. I sommar sänder USA en turnering i en nationell kanal på bästa sändningstid, allt för att locka sofftittarna framför TV:n att följa e-sport.
Har du inte redan, så kommer du att komma i kontakt med e-sport på något sätt för eller senare. Lika mycket som du som icke fotbollsintresserad ändå inte kan undvika den. Det kan pratas på jobbet, på radion, på sociala medier eller kanske ditt barn pratar om annat än idoler på fotbollsplanen och istället diskuterar något som du inte begriper något om.
Det är här som jag tror att det är viktigt att komma in tidigt. För internet är fortfarande ungt och med ett ökande intresse för spel och där ungdomar nu ser att det går att leva på att vara bäst i ett dator- eller TV-spel, finns det fortfarande mycket att göra. Ni är säkert många som nickar när jag påstår att många av era barn, syskon eller sambo spelar mycket. Det är fortfarande, år 2016, något ”fel” att sitta inne och spela istället för att gå ut.
För många är det ett heltidsintresse, som måste respekteras och även stöttas. Jag gissar på att det i många hem diskuteras flitigt och högljutt om ”speltimmar”. Själv anser jag att det är ett förlegat sätt att se på det. Ungefär som att du skulle säga åt ditt barn att det finns ”cykeltimmar” eller ”fotbollstimmar”. Det är aldrig bra att göra något för mycket, inte heller att spela datorspel. Det är därför som proffsen, med säkert vissa undantag som för alla människor, också inte gör något för mycket. De tränar fysiskt och psykiskt för att hålla sig på topp. Det är viktigt att veta.
Jag skulle vilja att Västervik skapar en aktiv e-sportförening där det förutom tas upp viktiga frågor som ansvar, föräldrainformation, respekt och ödmjukhet på nätet, men även följer med e-sportens utveckling i sig med träningar, turneringar och gemenskap. Lika mycket som vi har ett VIK, ett VFF och ett VHF, ska Västervik enligt mitt tycke ha en e-sportförening. Ett intresse är ett intresse, vare sig det är fysiskt eller digitalt.