Klimatförändringarna är det moderna samhällets största utmaning. Centerpartiet vill förändra EU:s klimatpolitik för att med kraft svara upp mot denna utmaning och samtidigt skapa stabila och långsiktiga förutsättningar för den Europeiska industrin.
EU:s system för handel med utsläppsrätter är det viktigaste verktyget för att minska utsläppen inom Europa. Som industriutskottets huvudförhandlare för det nya systemet vill jag därför presentera de principer som ligger till grund för mitt nya förslag.
Systemet ska driva fram innovationer. Nya innovationer är både utsläppsminskande och tillväxtdrivande. Jag föreslår därför en utökning av den innovationsfond som inrättas. Förslaget innebär 150 miljoner utsläppsrätter extra till fonden. Utifrån dagens prisläge innebär det mer än 6 miljarder kronor till innovationer och tekniska språng inom industrin.
Fler måste ta ansvar för sina klimatkostnader. Klimatlagstiftningen på EU-nivå måste ta hänsyn till industrins villkor, men även väga in utvecklingen i omvärlden. En ensidigt aggressiv klimatpolitik från EU riskerar att driva industri - och dess utsläpp bort från EU för att etablera sig i andra delar av världen. Vi ser dock att det på en global nivå förs en allt mer framåtsyftande klimatpolitik där länder som Kina och USA går mot klimatsystem liknande de vi har i EU och samtidigt så minskar antalet utsläppsrätter i EU. Det gör att vi behöver fokusera systemet för att fortsatt säkra att den mest utsatta industrin inte lämnar EU och för att kunna ställa krav på fler industrier att ta sitt klimatansvar utan att de riskerar att lämna EU.
Klimatintäkter ska gå till klimatåtgärder. Försäljningsintäkterna från utsläppsrätterna hanteras idag fritt av medlemsstaterna. Redovisningen är inte tillräckligt transparent och det är svårt att se hur stor del av medlen som går till klimatåtgärder. Detta hotar legitimiteten i systemet. De miljardbelopp systemet genererar bör till största del gå till klimatåtgärder. Jag föreslår därför att lagstiftningen skärps så att 75 procent av försäljningsintäkterna ska användas till klimatförbättrande åtgärder.
Systemet ska bygga vidare på Parisavtalet. Avtalet i Paris får inte bli ett luftslott utan innebörd. Genom att koppla EU:s klimatlagstiftning till Parisavtalet får vi en tydligare koppling till de avtal EU undertecknat och klimatlagstiftningen i EU blir mer harmoniserad med utvecklingen i resten av världen. Jag föreslår därför en halvtidsöversyn av systemet för att kunna justera lagstiftningen i takt med att världens länder genomför de åtgärder de förbundit sig att göra i samband med Parisavtalet.
Förslagen innebär en stor omställning i EU:s klimatarbete. Vi ökar takten för att genomföra de insatser som krävs och vi får en mer sammanhållen klimatpolitik i EU. Samarbetar vi mer inom EU på klimatområdet kan vi stoppa klimatförändringarna och samtidigt skapa jobb och tillväxt. Det är världens chans.