Skattebetalarna subventionerar hela resan

Varje resande person pĂ„ Tjustbanan subventioneras med i runda tal 3 000 kronor om man fördelar den Ă„rliga förlusten pĂ„ 30 miljoner pĂ„ de cirka 30 personer som reser per avgĂ„ng.

De stora etablerade partierna borde slÀppa sina Älderdomligt fastlÄsta positioneringar i frÄgan om Tjustbanan, tycker debattören.

De stora etablerade partierna borde slÀppa sina Älderdomligt fastlÄsta positioneringar i frÄgan om Tjustbanan, tycker debattören.

Foto: Ulrik Alvarsson

Debatt2023-04-13 06:18
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

HĂ€lften av dessa Ă„kte dock inte ens över lĂ€nsgrĂ€nsen, men ingĂ„r Ă€ndĂ„ i statistiken. RĂ€knat pĂ„ hur mycket varje person kostat skattebetalarna, om varje person Ă„kt i snitt fem mil, sĂ„ blir det cirka 600 kronor per resterande mil om jag rĂ€knat rĂ€tt. Är detta rimligt?

NÀr sedan ocksÄ Tjustbanans andel för de nya tÄgen som bestÀllts, cirka 1 miljard och den berÀknade framtida underhÄllskostnaden för att öka driftsÀkerheten berÀknad till 351 miljoner av Region Kalmar lÀn ocksÄ lÀggs till, sÄ kommer skattebetalarnas kostnad för detta att stiga Àn mycket mer.

I en desperat sparÄtgÀrd efter den sista tidens debatt har nu kollektivtrafiknÀmnden beslutat att spara 15 miljoner kronor genom att ersÀtta 28 tÄgavgÄngar med buss av totalt 42 tÄg i veckan pÄ Tjustbanan.
Politikernas uppgift i samhÀllet Àr att se till att de pengar, de resurser som samhÀllet, staten, regionen och kommunerna har, hamnar dÀr medborgarna vill att de ska hamna. SÀrskilt nÀr det gÀller infrastruktursatsningar i miljardklassen.

VÄra politiker har dock inte alltid samma syn som invÄnarna pÄ var vÄra skattepengar ska satsas. SÀrskilt de stora etablerade partierna borde slÀppa sina Älderdomligt fastlÄsta positioneringar i frÄgan om Tjustbanan, men verkar livrÀdda för att fÄ stÀmpeln att det var deras parti som lade ner vÄr jÀrnvÀg! I stÀllet borde man resonera som sÄ att "det var vi och vÄrt parti som tog Tjusts infrastruktur upp till en högre nivÄ".

Men varför inte ta reda pÄ vad mÀnniskorna verkligen vill ha! Bjud in till ett seminarium, en dialog eller varför inte som tidigare skrivits om, till en lokal folkomröstning. En sÄdan kan initieras av ett politiskt parti genom en motion till kommunfullmÀktige. Eller genom ett folkinitiativ, en folkomröstning som initieras av de som bor i en kommun eller en region.

Lokala folkomröstningar i viktiga frÄgor har hÄllits bland annat i Oskarshamn Är 2021 dÄ man röstade om det öppna Àldreboendets vara eller icke vara i Misterhult. Vimmerby hade Är 2016 en röstning om en eventuell nedlÀggning av skolor och Halmstad röstade 2022 om det skulle fÄ byggas ett hotell i stadens centrum.

SÄ frÄgan Àr: Ska vi satsa pÄ framtidens landsvÀgs- och luftburna trafik med miljövÀnliga eldrivna fordon eller pÄ en gammal tÄgbana dÀr skattebetalarna i princip betalar hela resan? Vilka politiker eller politiska partier Àr beredda att pÄ detta sÀtt ta reda pÄ vad medborgarna vill och dÀrmed profilera sig inför framtiden som ett öppet demokratiskt och pragmatiskt parti?