Tänderna behöver skötas om för att hålla hela livet. Det är enklare och billigare att förebygga än att laga det som är trasigt. Det gäller även tänderna. Sköter man om dem väl så håller de längre. Går man på regelbundna kontroller så upptäcker man eventuella hål i ett tidigare skede och kan i bästa fall slippa borra och laga.
Barn och ungdomar får kostnadsfri tandvård upp till 19 års ålder. Man får lära sig hur man ska borsta tänderna för att hålla dem rena och fria från karies. Många fortsätter med regelbundna kontroller även efter 19 års ålder. Men det finns också de som slutar, ofta av ekonomiska orsaker.
Frisktandvården är ett sätt att få kontroll på sina tandvårdskostnader. Utifrån en bedömning av personens tandvårdsbehov räknar tandläkaren fram en månadskostnad. Den gäller sedan under tre år. Under den perioden får personen undersökningar, röntgen och eventuella behandlingar utan extra kostnad. Konceptet är mycket uppskattat. Över en halv miljon personer har idag anslutit sig. Forskning visar att de som har frisktandvård sköter om sina tänder bättre än övriga.
Under Göran Hägglunds (KD) tid som socialminister fördubblades det statliga tandvårdsstödet. För att stimulera till regelbundna kontroller finns nu ett tandvårdsstöd på 150-300 kr per person och år som bidrag vid tandläkarbesök. Vid behov av behandling för mellan 3000 och 15000 kronor går staten in med halva beloppet. Vid högre kostnader betalar staten 85 procent. Den enskilde betalar då bara 15 procent. Detta har gjort även dyra behandlingar överkomliga för fler personer.
Med tanke på värdet med förebyggande tandvård och tidiga insatser hade det varit rimligt om tandvårdsstödet hade kunnat tillgodoräknas som en del av frisktandvårdsbeloppet. Så är det dock inte idag.
Vid Kristdemokraternas riksting motionerade jag om att rätta till detta. Mitt förslag bifölls – till glädje för mig och till nytta och uppmuntran för alla som vill sköta sina tänder. Det ska löna sig att vårda originaldelarna!